Volgens blockchain-analysebedrijf SlowMist is sinds de uitbraak van de oorlog in Oekraïne maar liefst $51 miljoen aan cryptocurrency gedoneerd aan het land:

De donaties bestaan voornamelijk uit bitcoin (BTC) en ethereum (ETH). Daarnaast zien we ook het aantal donaties met stablecoins als tether (USDT), usd coin (USDC) en dai (DAI) toenemen. Ook tron (TRX), polygon (MATIC), harmony (ONE), avalanche (AVAX) en near (NEAR) worden gedoneerd.

De grootste donatie is wellicht afkomstig van Gavin Wood, medeoprichter van Polkadot en Ethereum. Hij doneerde maar liefst $5,7 miljoen aan DOT, meer dan 10% van het totaal.

https://t.co/bFyYkKDseL

— Gavin Wood (@gavofyork) March 1, 2022

“De mensen van Oekraïne zijn dankbaar voor de steun en donaties van de wereldwijde cryptogemeenschap terwijl we onze vrijheid beschermen.”

Aldus het Twitteraccount van Oekraïne, die meldt dat meer crypto binnenkort worden geaccepteerd. Daarop reageerde Sunny Lu, CEO van VeChain, dat hij van plan is om zelfs $8 miljoen aan VET te doneren, zodra deze worden aangenomen.

Setup a VET wallet and leave VET address, I’ll donate $8m. Nothing else matters comparing people’s life.

— Sunny LU, VeChain Ⓥ (@sunshinelu24) February 28, 2022

Oekraïne houdt airdrop voor crypto donateurs

Als reactie op al deze crypto donaties, kondigde Oekraïne vanochtend via Twitter aan dat het een zogeheten “airdrop” gaat houden.

Airdrop confirmed. Snapshot will be taken tomorrow, on March 3rd, at 6pm Kyiv time (UTC/GMT +2 hours).
Reward to follow!
Follow subsequent news re Ukraine’s crypto donation campaign at @FedorovMykhailo

— Ukraine / Україна (@Ukraine) March 2, 2022

Een airdrop is normaliter het gratis weggeven van crypto, of non-fungible tokens (NFT), om adoptie aan te sporen. Het Twitteraccount meldt dat een zogenoemde “snapshot” op 3 maart wordt genomen om 5 uur Nederlandse tijd.

Zo’n snapshot is een momentopname, maar waarvan is in dit geval nog onduidelijk. Het is ook onduidelijk wat Oekraïne van plan is om weg te geven. Het is overigens niet de allereerste keer dat een land een crypto airdrop houdt; El Salvador gaf vorig jaar $30 aan bitcoin weg aan elke burger van het land.

In elk geval zorgt de enorme berg aan donaties dat de crypto-markt in een positief daglicht wordt geplaatst. Ondertussen heeft Uniswap een pagina aangemaakt om gemakkelijk crypto om te zetten naar ETH voor donaties aan Oekraïne:

The people of @Ukraine are grateful to @uniswap for their new “donate to Ukraine” feature which automatically exchanges any of their listed tokens to ETH for us. Could @uniswap put it on your home page to help direct more of the crypto community to assist? https://t.co/w8accgNZi8

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) March 2, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.