Oekraïne is nog niet klein gekregen, ondanks dat Rusland met man en macht het leger en uiteindelijk de overheid van het Oost-Europese land klein probeert te krijgen. Inmiddels hebben veel landen sancties aangekondigd en is Rusland grotendeels afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem. Rusland kan met cryptocurrencies mogelijk een omweg om de heftige sancties heen vinden. Oekraïne is zich er ook van bewust dat Russische politici waarschijnlijk ook cryptovaluta hebben, en belooft premies uit te keren aan mensen die informatie kunnen leveren.

Tegenactie tegen de oorlog

Dat schrijft Oekraïne’s vicepremier en ‘minister van Digitale Transformatie’, Mykhailo Fedorov, op Twitter. De premies gelden voor crypto-wallets van Russische en Wit-Russische politici en de mensen om hen heen. “Oorlogsmisdaden moeten worden opgespoord en worden bestraft!” schrijft hij op Twitter. Hij roept mensen met informatie op om contact op te nemen met de Oekraïense jurist Artem Afian via Telegram. De beloningen zouden worden gesponsord door donaties van derden en niet door de overheid. Hoeveel er al is opgehaald is niet duidelijk. Wel verklaarde hij dat ether (Ethereum-tokens) het gros van de donaties vormt, alhoewel bitcoin (BTC) en andere cryptovaluta ook veel binnenstromen.

Al meer dan 500 tips

Afian verklaarde aan Bloomberg dat er inmiddels al meer dan 500 tips zijn binnengekomen. Ergens vandaag of morgen moet de lijst met adressen van politici worden gepubliceerd en worden gedeeld met grote exchanges. Het doel is om de afkeer voor deze adressen zo groot mogelijk te maken, zodat mensen worden ontmoedigd om transacties met de walletadressen te doen.

Rusland is inmiddels grotendeels afgesloten van het SWIFT-betalingssysteem, dat de berichtgeving van transacties tussen banken onderling verzorgt. Ook is de import van olie en gas vanuit Rusland door veel landen significant gestremd of zelfs stilgelegd. Grondstoffen vormen het overgrote deel van de Russische economie. Een opmerkelijke kanttekening is dat sommige banken die op grote schaal olie en gas kopen van Russische banken niet verboden wordt om met hun Russische tegenhangers te handelen.

Ukrainian crypto community is ready to provide a generous reward for any information about crypto-wallets of Russian and Belarusian politicians and their surroundings. War crimes must be pursued and punished! To share info please contact in Telegram: https://t.co/XHidwUQ8bE.

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) February 26, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.