Terwijl de situatie in Oekraïne alsmaar verder escaleert, liepen de afgelopen dagen de donaties snel op, ook met cryptocurrencies. Gisteren was op Crypto Insiders te lezen over een zogeheten ‘airdrop’ die Oekraïne aankondigde voor crypto donateurs.

De aankondiging zorgde ervoor dat het aantal donaties met crypto als bitcoin (BTC), ethereum (ETH) en polkadot (DOT) snel steeg. Volgens gegevens van blockchain analysebedrijf SlowMist is inmiddels al zo’n $53,5 miljoen aan crypto gedoneerd aan Oekraïne.

Oekraïne annuleert crypto airdrop

Echter heeft Mykhailo Fedorov, de vicepremier van Oekraïne en minister van digitale transformatie, zojuist op Twitter aangekondigd dat de airdrop is geannuleerd:

After careful consideration we decided to cancel airdrop. Every day there are more and more people willing to help Ukraine to fight back the agression. Instead, we will announce NFTs to support Ukrainian Armed Forces soon. We DO NOT HAVE any plans to issue any fungible tokens

— Mykhailo Fedorov (@FedorovMykhailo) March 3, 2022

“Na zorgvuldige afweging hebben we besloten om de airdrop te annuleren. Elke dag zijn er meer en meer mensen die Oekraïne willen helpen om de agressie terug te dringen. In plaats daarvan zullen we binnenkort NFT’s aankondigen om de Oekraïense strijdkrachten te ondersteunen. We hebben GEEN plannen om vervangbare tokens uit te geven.”

Nep cryptocurrency maakt misbruik van situatie

De aankondiging is geen grote verassing. Wat deze airdrop zou inhouden, en om welke tokens het zou gaan, was allemaal nog zeer onduidelijk. Eerder vandaag kwam ook al nieuws naar buiten over een token, genaamd World Peace Coin (WORLD).

Het werd snel duidelijk dat hier om een nep token ging waarvan oplichters zich voor deden alsof het met de airdrop van Oekraïne had te maken. Meerdere publicaties rapporteerden er zelfs over en het heeft wellicht geleid tot de aankondiging van de annulering.

Eerder vandaag was nog op Crypto Insiders te lezen over Justin Sun, CEO van TRON. Hij zette zich weer voor schut toen hij klaagde dat zijn donaties geen aandacht kregen en geen airdrop zouden ontvangen. Inmiddels heeft hij zijn tweet natuurlijk weer verwijderd.

Oekraïne gaat NFT’s uitdelen

Ondertussen klagen anderen dat Oekraïne een zogenaamde “rug pull” hiermee pleegt, al roepen de meesten dat met een knipoog. Oekraïne kiest er dus voor om wel non-fungible tokens (NFT) uit te geven aan donateurs. Verdere informatie hierover is echter nog onbekend.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.