De VS is al een tijd erg actief in het naleven van de sancties op Noord-Korea. Zo waarschuwt het land crypto-bedrijven voor Noord-Koreaanse hackers. Ook werd onlangs een Ethereum (ETH) ontwikkelaar uit de VS aangehouden na een bezoek aan Noord-Korea. Nu blijkt dat Noord-Koreaanse ICT’ers banen vinden in het Westen door VPN’s te gebruiken. Onder de betrokken sectoren is ook de sector voor cryptocurrencies te vinden.

Slimme trucjes

Dat verklaren het Amerikaanse Ministerie van Financiën, het Ministerie van Justitie en het Ministerie van Buitenlandse Zaken. Er zouden duizenden ‘extreem vaardige’ Noord-Koreanen zijn die hun weg hebben gevonden naar landen die sancties op Noord-Korea hanteren. Werken op afstand komt daarbij handig van pas. De slimme ICT’ers gebruiken VPN’s, servers van derden en zelfs aangekochte IP-adressen om hun locatie te verbergen.

Toegang tot betalingsdiensten wordt ook geregeld, zoals via China. Dit is mogelijk dankzij neppe identificatiebewijzen. Naast crypto-bedrijven komen de mensen ook terecht bij de gezondheidszorg en fitnessbedrijven, ‘social networking-bedrijven’ en in de sectoren voor sport en entertainment. Vermoedelijk vinden Noord-Koreanen in bijna elke sector dus wel banen waar langeafstandswerken mogelijk is.

Spionnen in crypto?

Het ligt voor de hand dat de banen binnen crypto-bedrijven gebruikt worden om meer te weten te komen over cryptovaluta, maar daar blijft het niet bij. De banen worden volgens de VS ook gebruikt voor spionage. We hebben al regelmatig geschreven over hoe de dictatuur inbreekt bij bedrijven en overheden. Cybercriminaliteit door Noord-Korea is daarbij een veelgebruikte volgende zet, waaronder diefstal van crypto. Zo was een van de grootste crypto-hacks tot nu toe beraamd door Noord-Korea. Vermoedelijk zijn deze ‘buitenlandse werknemers’ hier belangrijk voor.

De drie ministeries zeggen niet bij welke bedrijven er precies zulke werknemers zijn aangetroffen noch om welke landen het gaat. Vermoedelijk zullen de contracten in veel gevallen al zijn verbroken. Ook heeft de overheid voor bedrijven tactieken opgesteld die kunnen helpen te voorkomen dat Noord-Koreanen aangenomen worden.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.