Evenementen voor cryptocurrencies springen als paddenstoelen uit de grond. Onlangs waren de Bahama’s en Miami aan de beurt, en in Amsterdam vond onlangs een op Ethereum gericht evenement plaats. Maar ook landen die minder voor de hand liggen, organiseren crypto-evenementen. Het laatste land waar je dit van zou verwachten is wel Noord-Korea.

Uitgestorven crypto conferentie in Noord-Korea

Toch was dit exact het land dat de gastheer was voor een dergelijk evenement. De beruchte dictatuur hield in 2019 een officiële conferentie, uiteraard met nauwe samenwerking met de overheid. Toch kon iedereen het bezoeken. Zodoende vertrok de Canadese journalist van de Financial Post Ethan Lou naar de conferentie, evenals onder andere Virgil Griffith van de Ethereum Foundation. Toch was de conferentie niet bepaald druk, benadrukt Lou tegenover Cointelegraph.

Goedkoop was het ook niet, met een ticketprijs van 3.300 euro. Daar was de prijs van een vliegticket naar Beijing, China bovendien niet bij inbegrepen. Er zaten maar acht gegadigden in het stokoude vliegtuig. In totaal waren er zo’n 60 mensen, maar velen van hen waren Koreanen. Het is niet duidelijk of ze uit Noord- of Zuid-Korea kwamen. De conferentie stelde precies voor wat je van Noord-Korea zou verwachten: onderontwikkeld en vrijheidsbeperkend.

Ethereum ontwikkelaar gearresteerd

Virgil Griffith was de enige persoon uit de Verenigde Staten en ook de enige die op het ‘evenement’ heeft gepresenteerd. Buitenlanders mogen echter niet zomaar naar Noord-Korea toe en moeten hiervoor speciaal toestemming vragen bij de overheid. Griffith is toch gegaan, wat leidde tot zijn arrestatie door de Amerikaanse overheid toen hij terugkeerde. Vorige week werden twee andere gegadigden ook gearresteerd.

Noord-Korea is natuurlijk berucht vanwege de dictatoriale regering die al decennia lang de dienst uitmaakt in het land. Toch heeft het land een kleine groep hackers die namens de staat bedrijven en buitenlandse overheden hacken. Cryptovaluta komen daar natuurlijk enorm bij van pas.

Vorige maand heeft de overheid van de VS bedrijven nog expliciet gewaarschuwd voor Noord-Koreaanse staatshackers. Een bijzondere situatie dus, een conferentie in een zéér vijandig land dat zich niet eens openstelt voor buitenlanders. Toch is het niet zo opmerkelijk dat er arrestaties zijn geweest. Het geeft aan dat de VS wil voorkomen dat het Aziatische land nog meer crypto buitmaakt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.