Oekraïne heeft sinds het begin van de oorlog minstens $70 miljoen aan cryptocurrencies als bitcoin (BTC) en ethereum (ETH) ontvangen als donaties. Volgens sommige bronnen bedragen deze donaties zelfs al meer dan $100 miljoen aan crypto. Gisteren was op Crypto Insiders te lezen dat een deel hiervan is omgezet is in militaire uitrusting.

In eerste instantie kondigde Mykhailo Fedorov, vicepremier en minister van Digitale Transformatie van Oekraïne, aan dat een zogenaamde airdrop wordt gehouden om deze crypto donaties te vieren. Enkele dagen later werd dit echter weer geannuleerd.

In plaats daarvan is Oekraïne van plan om een collectie van non-fungible tokens (NFT) uit te geven aan crypto donateurs. Verdere details hierover bleven echter tot gisteren uit. Alex Bornyakov, viceminister van Digitale Transformatie, licht eindelijk de NFT’s toe in een interview met The Guardian, gepubliceerd op 13 maart:

Ukraine to launch NFT to mark history of the Russian invasion https://t.co/qyDLceM6WD

— The Guardian (@guardian) March 13, 2022

NFT’s zijn museum van Russisch-Oekraïense oorlog

Bornyakov vertelt aan The Guardian dat de NFT collectie een “een museum van de Russisch-Oekraïense oorlog” zal zijn. Oekraïne wil hiermee de oorlog aan “de hele wereld vertellen in NFT-formaat.”

Elke unieke token, dus elke NFT, zal verbonden zijn aan een kunstwerk dat een verhaal over de oorlog van een vertrouwde nieuwsbron vertegenwoordigt. Bornyakov vertelt dat de reden dat het zo lang duurt is omdat “we willen dat het cool en mooi is en dat kost tijd.”

Verdere details worden echter niet bekendgemaakt. Wel vertelt Bornyakov dat Rusland de media gebruikt als wapen, maar dat Oekraïne hier een succesvolle strijd tegen levert.

“We hebben sociale mediaplatforms en internationale bedrijven overtuigd om ofwel Rusland te blokkeren, Rusland te verlaten of hun informatiebeleid volledig te veranderen. De meeste van hun wapens zijn uitgeschakeld. Al na twee weken. Dat is wat ik een positief resultaat noem.”

Hij zegt dat Rusland eigenlijk al 8 jaar geleden een digitale oorlog begon tegen Oekraïne, maar dat het land nu terugslaat. Ondertussen verbiedt Rusland vrijwel alle sociale mediakanalen, waaronder Meta’s Facebook, WhatsApp en Instagram. Rusland is naar verluidt zelfs van plan het hele internet af te sluiten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.