Het is weer zover; opnieuw zal er door een overheid gestemd worden op een mogelijk verbod op proof-of-work cryptocurrencies zoals bitcoin (BTC). Dit keer gaat het om de Amerikaanse staat New York. De New York Assembly, vergelijkbaar met de Tweede Kamer in Nederland, maar dan van de staat New York, zal binnenkort gaan stemmen over een dergelijk wetsvoorstel. Mocht dit wetsvoorstel worden aangenomen dan wordt de wet naar de Senaat gestuurd ter goedkeuring.

Proof-of-work bitcoin mining

Centraal in het wetsvoorstel staat de invloed van proof-of-work crypto’s op het klimaat. Het is natuurlijk geen geheim dat het minen van dergelijke cryptocurrencies een grote hoeveelheid energie kost. Vandaag de dag is dit een heikel punt voor veel overheden en regulatoren die juist proberen om maatregelen te nemen tegen de uit de pan rijzende klimaatverandering.

“De voortgezette en uitgebreide exploitatie van datacenters die proof-of-work authenticatiemethoden gebruiken om blockchain-transacties te valideren, zal de hoeveelheid energiegebruik in de staat New York sterk doen toenemen, en het is redelijk om te geloven dat de bijbehorende uitstoot van broeikasgassen onherstelbare schade zal toebrengen aan de naleving van de Climate Leadership and Community Protection Act, in strijd met de staatswet.”

Inwoners van de Amerikaanse staat proberen zich te verzetten tegen de mogelijke wet. Zo is er onder meer een petitie gestart die zich hard maakt om de wet te verwerpen. Mocht de wet er daadwerkelijk komen, dan doet New York vrijwillig afstand van een heleboel mooie kansen om de economie sterk uit te breiden, zo stelt de petitie.

“Als deze wet wordt aangenomen, verspeelt New York de unieke mogelijkheden die Bitcoin-mining biedt voor economische expansie en de verspreiding van hernieuwbare energie. Dit kan een precedent scheppen voor staten in het hele land om dezelfde fout te maken.”

MiCa crypto-wetgeving in Europa

Uiteraard is New York niet de eerste plek waar een mogelijk verbod op proof-of-work mining werd besproken. Onlangs vond er nog een enorm belangrijke stemronde plaats over een vergelijkbaar verbod binnen de Europese Unie. Uiteindelijk stemde gelukkig een meerderheid tegen dit wetsvoorstel en is een verbod binnen de EU voorlopig van de kaart.

Het gevaar is echter niet geweken. Het is duidelijk dat overheden over de hele wereld niet gecharmeerd zijn van proof-of-work mining. Het zal daarom hoogstwaarschijnlijk niet lang duren voordat er weer een nieuw wetsvoorstel zal opduiken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.