Iets meer dan een week geleden werd er in de Amerikaanse staat New York een moratorium aangenomen waarmee bitcoin (BTC) mining grotendeels werd stopgezet. Indien de wet daadwerkelijk tot invoering zou komen dan zou dat een grote klap voor de mining industrie in New York zijn. Echter, het Senate Environmental Conservation Committee in New York heeft besloten om het wetsvoorstel niet op te nemen tijdens hun volgende bijeenkomst.

Bitcoin mining

Wetgevers in New York maken zich al langer zorgen over het energieverbruik van bitcoin miners in de staat. Volgens hen is het effect dat bitcoin mining op het klimaat heeft te groot om dit te negeren. Om die reden werd er geprobeerd om middels een nieuwe wet bitcoin mining enigszins aan banden te leggen.

De weerstand tegen de mogelijke wet was direct gigantisch. Volgens tegenstanders zou de wet ervoor zorgen dat innovatie in New York wordt beschadigd en zouden grote bedrijven zich elders kunnen gaan vestigen. Dit zou er natuurlijk weer voor zorgen dat er werkgelegenheid en belastinginkomsten verloren gaan

Ook Michael Saylor, CEO van MicroStrategy, sprak zich uit tegen het wetsvoorstel. Volgens hem zou de een verbod op bitcoin mining enorm schadelijk zijn voor het investeringsklimaat in New York. 

“De voorgestelde regulering van Bitcoin-energiegebruik in New York is schadelijk voor het milieu, de reputatie & de economie van NY en laat zien dat de wet kwaadwillig kan worden gemanipuleerd om een concurrent te schaden. Als dit u stoort, laat dit dan alstublieft weten aan de senaat van NY.”

Het gevaar is niet geweken

Dat nu het wetsvoorstel even op pauze staat betekent echter niet dat het wetsvoorstel definitief van de tafel is. In de toekomst is het zeker nog mogelijk dat het voorstel gecodeerd zal worden in de wet van de staat New York. Dit zou natuurlijk slecht nieuws zijn voor bitcoin miners in de staat. Als gevolg van het besluit van de commissie om het wetsontwerp niet in behandeling te nemen is het aanzienlijk moeilijker om de wetgeving ter stemming aan het voltallige Senaat voor te leggen; niettemin is het nog steeds denkbaar.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.