Nederlandse opsporingsdiensten hebben voor de allereerste keer non-fungible tokens (NFT) in beslag genomen. De politie van Oost-Nederland nam onlangs zowel meerdere cryptocurrencies als meerdere NFT’s in beslag, meldt zij op 30 maart:

NFT’s zijn met name populair als ‘digitale kunst’, met als meest bekende items afbeeldingen van apen, katten of punks. Soms zijn ze miljoenen waard. Door het Cybercrimeteam in Oost-Nederland is er in een onderzoek voor het eerst beslag gelegd op NFT’s. ^SV https://t.co/LfWVwzifTH

— Politie Gelderland (@POL_Gelderland) March 30, 2022

NFT’s zijn een soort crypto waarvan elke token uniek is. Dat maakt het mogelijk om ze op de blockchain te koppelen aan bijvoorbeeld kunstwerken zodat de token dient als een soort digitaal eigendomsbewijs. De politie zegt:

“Doordat NFT’s een waarde vertegenwoordigen, kunnen ze daarmee als opbrengst van strafbare feiten worden afgepakt, zoals normaliter bijvoorbeeld gebeurt met dure auto’s of grote sommen cashgeld.”

Onderzoek naar handel in privégegevens

De inbeslagname is het gevolg van een onderzoek van het cybercrimeteam van Oost-Nederland naar de handel in privégegevens. Dat leidde tot de arrestatie van een 23-jarige man uit Weesp en een 19-jarige man uit Hilversum.

De politie kwam het tweetal op het spoor via een chatdienst en werden in hun woning aangehouden. Zij worden verdacht van grootschalige handel in privégegevens die gebruikt worden in meerdere vormen van oplichting.

Onbekend welke crypto en NFT

Welke crypto in beslag zijn genomen en hoeveel, heeft de politie niet bekendgemaakt. Welke NFT’s in beslag zijn genomen, meldt de politie ook niet, behalve dat het vooral om digitale kunstwerken gaat. Ook wil de politie niet zeggen welke waarde zij wellicht hebben:

“Als de rechter beslist dat we ze mogen veilen, dan wordt daarna duidelijk wat ze opbrengen. Nu durven we dat niet te schatten omdat de waarde sterk schommelt.”

Het is tevens onbekend hoe de inbeslagname plaatsvond. Men verwacht dat de politie via een rechterlijke machtiging toegang heeft gekregen tot de wallets van de verdachten.

Dit is overigens niet de allereerste keer dat een NFT in beslag is genomen in Nederland. Een maand geleden was op Crypto Insiders te lezen dat een Nederlandse rechter verlof had verleend op beslaglegging van een NFT. Kort daarvoor kwam naar buiten dat in het Verenigd Koninkrijk voor het eerst NFT’s in beslag werden genomen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.