Nederland mag dan wel een klein land zijn, maar ook in kleine landen kan het barsten van verdachte crypto projecten. Soms worden ze helaas niet helemaal ontmaskerd, zoals Vasco Rouw en Tamara Weeda. Dit stel heeft naar verluidt al meer dan 20 vermeende rug pulls op hun naam staan.

Nederlandse Ponzi scheme?

Rug pull’ is het crypto-woord voor piramidespel of ‘Ponzi scheme’, waarbij een klein groepje mensen een bepaald project promoot, veel onwetende mensen in laat stappen en vervolgens zelf uitstapt. Het heeft een verwoestend effect omdat het kleine groepje over het algemeen genoeg tokens in handen heeft om de prijs met bijvoorbeeld 80% of zelfs meer in zeer korte tijd te laten crashen. Vasco Rouw en Tamara Weeda zouden achter in ieder geval een zo’n project zitten. In januari kon je in een aflevering van BOOS zie hoe Tim Hofman Vasco Rouw confronteerde met zijn verdachte crypto-project XPOSE. De token XPOSE diende als een token om bepaalde producten mee te kopen en om mee te doen met een giveaway.

Op Medium is een blogpost geplaatst van iemand die zichzelf Fisto noemt. Hij was admin op het Discord-kanaal van ‘Strong Ape Club’. Deze non-fungible token (NFT)-collectie toont gelijkenissen met de bekende collectie Bored Ape Yacht Club. Zoals je zou verwachten is ook Strong Ape Club dit een verzameling NFT’s, maar dan met 5.000 unieke apen die iets afwijken van die van Bored Ape Yacht Club. Elke NFT biedt toegang aan een besloten club, maar inmiddels blijkt dat het niet meer dan een vermeende rug pull was.

Meer dan twee verdachte projecten

Vasco Rouw zou waarschijnlijk veel meer verdachte projecten hebben opgezet. Fisto, op Medium genaamd ‘Apenheimer,’ noemt dat Vasco voor elk project een team heeft van minimaal tien mensen, van wie zijn vriendin Tamara Weeda en ook rapper Boef vrijwel vaste hulpkrachten zijn. Apenheimer noemt 20 projecten (waaronder Strong Ape Club) waarvan hij denkt dat Rouw erachter zit. Hieronder vind je de hele lijst.

Verdachte projecten van Vasco Rouw & Co.:

The Zombie Graveyard
Monkey Society
Party Ape Billionaires Club?
Fat Ape Club
Island Ape Paradise Club
Strong Ape Club
Retirement Club
Rich Ape Yacht Club
Naughty Bape Club
Tropical Ape Club
Cyclops Monkey Club
Crazy Babies
Cheeky Lion Club
Crypto Bull Society
Shiba Social Club
Prime Ape Planet + Prime Kong Planet
Meta Moose
Kitty Crypto Gang?
Big Cats?

DYOR

Of deze projecten nu wel of niet uitdraaien op een rug pull, een algemene waarschuwing is op zijn plek. Doe altijd onderzoek voordat je ergens instapt, wat men in crypto ook wel “do your own research (DYOR)’ noemt. Dat geldt natuurlijk voor elk project!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.