Centrale banken van over de hele wereld zijn hard bezig met het opvoeren van de rentes. Dat moet de torenhoge inflatie omlaag brengen, maar het zorgt ook voor grote risico’s. Het maakt de kans dat economieën in een crisis belanden érg groot. Maar volgens Janet Yellen, de Amerikaanse Minister van Financiën, is dat in de Verenigde Staten absoluut nog niet het geval.

Economie nog steeds heel sterk

Dat verklaarde ze tijdens een persconferentie na de onthulling van de groeicijfers van de Amerikaanse economie. De economie is onverwacht met 0,9% gekrompen in het tweede kwartaal. Dat is de tweede daling sinds we langzaam uit de pandemie beginnen op te krabbelen, in het eerste kwartaal was de krimp maar liefst 1,6%.

Yellen vindt dat we geen onnodige discussies moeten voeren over de toestand van de economie. Die is volgens haar nog steeds ‘bijzonder sterk’. Ze heeft een punt; nu de economie weer begint op te bloeien is de banenmarkt bijvoorbeeld nog steeds bijzonder krap. Dat geeft aan dat de economie zó sterk is dat bedrijven overal mensen tekort komen om functies te vullen.

Yellen is van mening dat het mogelijk is om de inflatie omlaag te brengen zonder dat het de economie te veel raakt. Dat moet worden bewerkstelligd door de centrale bank de rentes hard genoeg te laten stijgen. Als mensen hierdoor vervolgens minder goederen aanschaffen is dat automatisch een rem op inflatie.

Slaat het om in een recessie?

Het probleem hiermee is dat de krimp al gauw omslaat in een ernstige recessie. Jim Bianco van Bianco Research onderbouwde dit begin deze maand goed. Hij verklaarde toen dat het voor de hand ligt dat de Federal Reserve de rentes blijft opvoeren totdat de inflatie daalt, maar dat de centrale bank hier te ver in gaat.

Je kunt het vergelijken met een plank afzagen. Bianco bedoelde in feite dat het voor de centrale bank moeilijk is om genoeg af te zagen, maar het kan maar één keer over de zaaglijn heen gaan. Als het eenmaal te ver is gegaan is er geen weg meer terug. Dan zit je in een recessie. Of dat goed nieuws of slecht nieuws is voor cryptocurrencies? Dat zullen we moeten afwachten.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.