‘Cryptomisdaad’ van Nederlandse bodem: heel vaak gebeurt het niet, maar in oktober 2021 overkwam het een man uit Hoorn in de vroege ochtend. Wat een normale dag zou moeten worden, eindigde voor hem in een ‘levende hel.’ De Hoornaar werd gegijzeld en beroofd voor maar liefst 200 duizend euro aan crypto. Een van de hoofdverdachten in de zaak geeft nu aan het geld terug te willen betalen.

Gewapende crypto roof

Onderweg naar zijn auto kreeg het slachtoffer uit Hoorn een vuurwapen tegen zijn hoofd gezet. Vervolgens dwongen de overvallers hem zijn autosleutels af te geven en boeiden hem met tiewraps. De belagers reden daarna ruim een uur met hem rond voordat ze hem beroofden terwijl zij hem met de dood bedreigden. Hij moest de wachtwoorden van zijn telefoon en zijn crypto wallet opgeven.

Uiteindelijk werd de man $218.000, of €199.000, aan cryptovaluta afhandig gemaakt. Meerdere mensen worden verdacht in de zaak en zijn aangeklaagd voor gijzeling, afpersing en beroving. Een van de verdachten, met de initialen G.V., zou volgens de politie een volgauto hebben bestuurd. Volgens de advocaat van G.V. is zijn cliënt echter op geen enkele wijze betrokken bij de zaak.

Verdachte zegt onschuldig te zijn

De politie meent genoeg aanwijzingen te hebben dat G.V. wel degelijk betrokken was. Zo zijn er berichten op zijn telefoon gevonden die luiden als: “crypto torri” en “vroeg opstaan, we kunnen geld verdienen op makkelijke manier.” Zijn advocaat verzoekt om vrijlating, desnoods met elektronisch toezicht.

Volgens de advocaat is er namelijk geen sterk bewijs aanwezig. Wel geeft de verdachte toe geprofiteerd te hebben van de crypto buit en zegt dat deel terug te willen betalen. Hij heeft ook een verklaring voor de bovenstaande berichten: hij zou op het laatste moment van gedachten zijn veranderd en weer naar bed zijn gegaan.

De officier van justitie vindt dit verhaal alles behalve aannemelijk. Op dinsdag zal de rechtbank de knoop doorhakken en bepalen of de verdachte langer in voorarrest moet blijven of niet.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.