Het heeft een tijd geduurd, maar inmiddels komen er zelfs vanuit overheden een hoop positieve geluiden over Bitcoin (BTC) en cryptovaluta in het algemeen. Ook aan de top komt men erachter dat blockchain en crypto nut hebben. Vanuit Maleisië komt nu een andere mening, de tweede viceminister van Financiën deelt namelijk mee dat cryptocurrencies niet de karakteristieken van geld hebben.

Bitcoin: Te speculatief, te traag, te energieslurpend

Dat schrijft de grootste krant van Maleisië, The Star. Tweede viceminister Yamani Hafez Musa leverde afgelopen donderdag een hoop kritiek. Zo is crypto geen geschikte vorm van betaling, omdat het te volatiel is voor betalingen. Het zou vooral een speculatieve investering zijn. De volatiliteit van de afgelopen maanden bevestigt dat, volgens Musa.

Ook de gevoeligheid voor cyberaanvallen is een probleem, volgens de functionaris. Tussen 2011 en 2021 zou bijna 12 miljard Amerikaanse dollar zijn gestolen door cybercriminelen. Verder hekelt hij het enorme energieverbruik en de traagheid van Bitcoin. De grootste crypto kan ongeveer tien transacties per seconde doen, terwijl Visa er 65.000 per seconde kan verwerken. Tegelijkertijd heeft het Bitcoin-netwerk een verbruik van ongeveer 132 terawattuur. Dat is ongeveer gelijk aan het totale elektriciteitsverbruik van Argentinië.

Centrale bank ook sceptisch

Verder wordt benadrukt dat cryptocurrencies geen legal tender zijn – en afgaande op de context zullen ze dat in Maleisië ook niet worden. Dat is niet zo vreemd, dat zijn ze in de meeste landen niet. Het is aannemelijk dat crypto in Nederland, België en in de rest van Europa geen wettelijk betaalmiddel zal worden. Dat betekent niet dat het gebruik ervan illegaal zal zijn, integendeel zelfs.

De Maleisische centrale bank, ook wel bekend als Bank Negara Malaysia (BNM), toonde in januari al aan Bloomberg een afkeer voor cryptovaluta. Monetaire stabiliteit en manieren om in te spelen op de financiële situatie van het land zouden hierbij een belangrijke rol spelen.

Musa is één van de weinigen die nog een afkeer toont van crypto. Veel andere politici en andere hooggeplaatste mensen bij overheden en grote bedrijven lijken inmiddels een positieve houding over de technologie te hebben. Of hij een uitstervend ras is zal de toekomst uit moeten wijzen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.