Maleisië is de afgelopen tijd relatief vaak in het bitcoin nieuws, maar vaak in een wisselende context. Eerst toonde de centrale bank van het land al een afkeer voor cryptovaluta, en later verklaarde de viceminister van Financiën dat cryptovaluta geen wettig betaalmiddel kunnen zijn. Toch gingen er nog geruchten rond dat er wél aan zo’n wet gewerkt werd, maar dat idee is nu door een tweede onderminister van tafel geveegd.

Bitcoin toch geen legal tender

Een andere onderminister van Financiën, Mohd Shahar Abdullah, verklaarde dat gisteren in het parlement van Maleisië. De mededeling volgde op het nieuws dat crypto in het algemeen legal tender zou kunnen worden, volgens de Minister van Communicatie en Multimedia. Legal tender houdt in dat de overheid iets ziet als een wettig betaalmiddel. Verkopers mogen dit geld dan ook niet weigeren bij betalingen. Dit zou bij uitstek jongeren helpen met de adoptie, en volgens de minister zijn digitale valuta de toekomst. Hij verklaarde dit na een vraag over de mening van de overheid rondom non-fungible token (NFT)-handelsplatformen. 

Eerder sturende crypto regulaties

Maleisië heeft niet alleen gezegd dat het Bitcoin-netwerk te traag is, te veel energie verbruikt en dat de activa zelf te volatiel is. Ook pakte het Bitcoin-miners hard aan door ASIC-mininghardware plat te walsen. Wel werd deze hardware gebruikt door illegale miners die stroom aftapten van een nietsvermoedende energieleverancier. Vermoedelijk kijkt Maleisië dus liever naar andere cryptovaluta dan Bitcoin (BTC). Over welke cryptovaluta de meningen positiever zijn is niet duidelijk.

Het land vlak boven Indonesië is dus vrij hard wat cryptovaluta betreft, maar het heeft wel de ambitie om één van de grootste crypto-hubs wereldwijd te worden. Maleisië wil dus geen verbod op cryptocurrencies, maar regulaties die duidelijk en sturend zijn. Een vrij harde aanpak is dan een bijkomend gevolg.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.