De crash van terra (LUNA) en terraUSD (UST) zorgde voor veel drama deze week in de cryptocurrency wereld. De UST stablecoin verloor zijn peg (koppeling) met de Amerikaanse dollar en trok door het algoritme ook de koers van LUNA mee omlaag. UST kwam gisteren op een dieptepunt van $0,067 uit, een daling van 93%. LUNA was zelfs meerdere malen met 99,9% deze week gedaald naar een dieptepunt van $0.000001.

Nieuw LUNA voorstel

Terra oprichter Do Kwon, CEO van Terraform Labs, liet afgelopen nacht eindelijk weer van zich horen. Hij meldt op Twitter dat hij “diepbedroefd” is dat zijn uitvinding zoveel pijn heeft veroorzaakt. Hij vertelt daarnaast dat hij op geen wijze geprofiteerd heeft van het incident en geen LUNA noch UST had verkocht.

1/ I’ve spent the last few days on the phone calling Terra community members – builders, community members, employees, friends and family, that have been devastated by UST depegging.

I am heartbroken about the pain my invention has brought on all of you.

— Do Kwon (@stablekwon) May 13, 2022

Verder verwijst de oprichter naar een nieuw voorstel om LUNA te redden op het Terra forum. Hij zegt dat de Terra community de blockchain opnieuw moet reconstrueren om de gemeenschap en het ecosysteem van ontwikkelaars te redden.

Kwon stelde voor dat validators het netwerk eigendom zouden resetten naar 1 miljard tokens verdeeld onder LUNA- en UST-houders, evenals een community pool om toekomstige ontwikkeling te financieren. 40% van de nieuw gedistribueerde tokens gaan dan naar LUNA-houders die de crypto hadden vóór de ontkoppeling begon. 40% zou naar UST-houders gaan op het moment van de nieuwe netwerkupgrade. 10% wordt dan toegewezen aan LUNA-houders net voordat de blockchain stopte met werken en de resterende 10% zou voor ontwikkeling zijn.

UST waarschijnlijk dood

Do Kwon geeft echter toe dat het vertrouwen in UST waarschijnlijk permanent beschadigd is.

“Zelfs als de koppeling uiteindelijk zou herstellen nadat de laatste marginale kopers en verkopers hebben gecapituleerd, zijn de houders van Luna zo ernstig geliquideerd en verwaterd dat we het ecosysteem zullen missen om weer van de grond af aan op te bouwen.”

LUNA koers stijgt 3.250%

Toch kon UST met maar liefst 150% stijgen sinds het dieptepunt van gisteren. Echter ligt UST met de huidige prijs van $0,17 nog ver onder zijn koppeling met USD. LUNA ligt ook nog verder onder zijn waarde van begin deze week, maar herstelt vanochtend naar $0,0003. Dat is een stijging van maar liefst 3.250% (!) in de afgelopen 24 uur.

Bitvavo heeft vanochtend weer handel in LUNA/EUR hervat. De Nederlandse cryptocurrency exchange waarschuwt natuurlijk wel voor het zeer hoge risico en de hevige volatiliteit met deze crypto.

Terra (LUNA-EUR) trading has been enabled.

Please be aware of the risks and volatility of this asset and trade with caution. The asset will be visible after refreshing the app.

Do not invest with money that you cannot afford to lose. pic.twitter.com/kGeAYdaGgg

— Bitvavo (@bitvavocom) May 14, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.