Het zal ondertussen geen geheim meer zijn wat er is gebeurd rondom de cryptocurrency Terra (LUNA) en de bijbehorende stablecoin TerraUSD (UST). Toch zien we elke dag weer nieuwe gevolgen opduiken van deze crash.

Wat is een liquidatie precies?

Investeerders kunnen bij sommige platformen kiezen voor verschillende financiële instrumenten, bijvoorbeeld derivaten. Met deze bitcoin (BTC) derivaten kunnen handelaren zowel een long, hierbij wedt de handelaar op een prijsstijging, als een short, hierbij wedt de handelaar op een prijsdaling, openen. Mocht de handelaar long gaan op bijvoorbeeld bitcoin, maar de koers daalt, kan het zijn dat hij zijn maximale verlies behaalt waardoor zijn positie automatisch wordt gesloten.

Op 14 mei zagen we uit data van CoinGlass dat bitcoin derivatenhandelaren meer dan $1,2 miljard aan liquidaties zagen op de handelsplatformen. Dit is dus verdubbeld ten opzichte van de vorige week, toen we $542 miljoen aan liquidaties zagen. Het ging al niet heel goed op de markt. Uit andere data van Coinglass blijkt dat er $1 miljard aan crypto is verdampt in slechts een dag.

Dit is echter niet heel gek aangezien het daar niet bij bleef. De totale omvang van de cryptocurrency-markt daalde met ongeveer $300 miljard toen bitcoin van $35.500 op 8 mei daalde naar $30.100 op 14 mei. Op het moment van schrijven staan we wel weer iets hoger, namelijk op $30.500.

Onrust op de cryptomarkt

Long-posities, van de eerder genoemde derivaten, kregen hierdoor als eerst een flinke klap. We zagen dat veel long-posities werden geliquideerd en daarna veranderde naar shortposities. Toch hadden deze niet meer geluk aangezien de markt uiteindelijk toch weer bleek te herstellen.

Dit kan komen omdat de Terra storm tijdelijk is gaan liggen. Veel platformen hebben de token verwijderd. Daarnaast kan LUNA toch niet verder dalen. Op het moment is de koers van de onruststoker $0.0001831.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.