Nu cryptocurrencies in zwaar weer zitten zijn veel bedrijven al financieel in de problemen gekomen. Het blijkt dat veel bedrijven in de crypto-industrie blootstelling hadden aan de omgevallen bedrijven, wat de hele sector minder sterk heeft gemaakt. Maar volgens Kraken valt het allemaal nog wel mee. Alleen de zwakkere bedrijven hebben last van de dalingen, stelt de topman van de Australische tak.

Risicomanagement van crypto bedrijven stelt teleur

Jonathon Miller, directeur van de Australische tak van het grote handelsplatform, sprak met Cointelegraph. Het probleem was volgens hem dat de bedrijven die zijn omgevallen slecht zijn omgegaan met hun balans. Ze hebben eigenlijk dus te veel risico genomen.

Ook denkt hij dat alleen de projecten waarvan de onderliggende protocollen ‘duidelijk slecht ontworpen’ zijn. Daarmee zal hij met name op Terra (LUNA) en de UST-stablecoin doelen. Toch denkt hij dat het probleem vooral bij treasury management ligt, en niet bij de ontwerpen van blockchains.

De besmetting had vooral vat op de bedrijven die leningen bieden op crypto. Wat we niet zagen was een catastrofale afgang van de onderliggende protocollen. En ik denk dat veel mensen dat hebben herkend. Platformen zoals Ethereum zijn niet bezweken toen de markt volatiel werd. De decentrale markten en DeFi in het algemeen bleven sterk. Het probleem ligt bij een verkeerd beheer van de balans van [de bedrijven die bovenop crypto-activa lenen].”

DeFi niet het probleem

Decentralized Finance (DeFi) is volgens Miller dus niet het probleem, maar de mensen die de balansen beheren van de bedrijven die hieraan zijn blootgesteld wel.

Onlangs bracht CoinGecko een rapport uit waaruit bleek dat marktwaarde DeFi met maar liefst 74,6% is gekrompen. De Total Value Locked in deze protocollen daalde met 55,1% naar 79 miljard dollar.

Toch houden veel protocollen zich sterk, wat ook nu weer bewijst wat het doel is van cryptocurrencies. Een decentraal protocol kan geen bailout krijgen. Dat betekent dat als het protocol zijn werk goed doet en er problemen in de markt ontstaan de markt simpelweg daalt tot het probleem opgelost is. De bedrijven die een bailout hebben gekregen zijn ook geen decentraal protocol, en daar zit hem de crux.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.