Veel bitcoin (BTC) miners zijn vorig jaar failliet gegaan, zelfs de grootste publieke miner, Core Scientific. Niet alleen daalde de bitcoin prijs in 2022 enorm hard, ook waren de energiekosten enorm gestegen én steeg de hashrate door enorme concurrentie. Luxor Mining illustreert mooi hoe extreem de kosten zijn voor miners.

Energieprijzen ook in de VS gestegen

Luxor Mining is het bedrijf achter de Hashrate Index, dat een groot aantal voor bitcoin miners belangrijke aspecten bijhoudt. In de Hashrate Index Q1-2023 Report zet het uiteen hoe de energiekosten in de Verenigde Staten invloed hebben op crypto-mining. De prijsverschillen tussen sommige staten zijn enorm. Zo betaalde je in januari 2023 in Californië 168 Amerikaanse dollar per megawattuur (MWh), terwijl je in het nabij gelegen Idaho maar 60 dollar betaalde.

Ook zijn de prijzen van januari 2022 tot januari 2023 gestegen. Californië is een grote uitschieter. Hier zijn de kosten met ongeveer 22% gestegen. In sommige andere staten, zoals Oklahoma, is de prijsstijging beperkt tot slechts 5%. Helaas is Europa voor een groot deel buiten beschouwing gelaten, alhoewel Luxor wel constateert dat de Nederlandse TTF-index voor aardgas met bijna 400% is gestegen van januari tot en met september.

Bitcoin hashrate stijgt door concurrentie

De hogere energieprijzen waren niet de enige belemmerende factor. Ook de hashrate is flink toegenomen, wat komt doordat beursgenoteerde miners hun hashrate flink hebben uitgebreid. Sommige bedrijven hebben deze zelfs verdubbeld, zoals Iris Energy, Cipher en Terawulf. Gemiddeld genomen hebben de publieke miners hun capaciteit met 21% uitgebreid tot 83 exahash per seconde (EH/s).

Kosten minimaal verdrievoudigd in de VS

Er zijn dus een hoop factoren die meespelen bij de kosten van miners. Volgens Luxor liggen de kosten het laagst in New Mexico, waar je 16.850 USD betaalt om 1 BTC te minen. Maar in Hawaii liggen de kosten rond de 114.587 USD. Een enorm verschil dus, maar zelfs dan zijn de kosten nu een stuk hoger dan een jaar geleden. Toen betaalde je volgens de onderzoekers namelijk maar 5.000 USD tot 10.000 USD voor 1 verse BTC.

@hashrateindex producing the most important chart in #Bitcoin demonstrating the natural asset value (NAV) of $BTC

As long as marketplace confirms value prop of bitcoin then price discovery starts with fair value -> cost of production -> Proof of Work pic.twitter.com/DgCaRz65YE

— CJK (@CJKonstantinos) April 29, 2023

Maar er is ook een positieve kant aan dit nieuws. Luxor verwacht namelijk dat de energieprijzen weer gaan dalen, waardoor de kosten voor miners weer zouden gaan zakken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.