Kazakhstan werd het afgelopen jaar een zeer populaire locatie voor crypto- en bitcoin-miners, vooral sinds het verbod in China. Echter is de regering daar minder enthousiast over en dat komt omdat het land kampt met energieproblemen. De overheid van Kazakhstan meldt in een statement, gepubliceerd op 15 maart, dat maar liefst 106 mining-farms onlangs werden gesloten.

De Kazachse overheid meldt dat 55 van deze miners zelf hebben besloten om te stoppen. Zij hebben het werk volledig stilgelegd en de mining-farms compleet ontmanteld. Opvallend is dat de overheid meldt dat een aantal van deze miners verbonden zijn aan enkele prominente figuren. Het gaat dan om Bolat Nazarbayev, broer van de voormalige president van Kazakhstan, Alexander Klebanov, voorzitter van de Central Asian Electric Power Group en Kairat Itegemnov, een van de rijkste mannen van het land.

Daarnaast werden 51 miners gedwongen te stoppen. Deze miners opereerden volgens de staat illegaal; ze hadden hun activiteiten niet bij de juist instantie doorgegeven of hadden zich illegaal aangesloten aan een stroomnetwerk. Deze 51 miners worden nu verdacht van belastingontduiking en het opereren zonder vergunning.

De Kazachse regering meldt dat er nu 25 strafrechtszaken lopen en dat maar liefst 67.000 apparaten in beslag zijn genomen, ter waarde van zo’n 100 miljard Kazachse tenge ($193 miljoen of €176 miljoen).

Energiecrisis Kazakhstan

Kazakhstan wordt steeds minder vriendelijk voor crypto vanwege de energiecrisis. Deze crisis leidde al begin dit jaar tot massaprotesten in het land en vervolgens besloot de overheid het hele internet af te sluiten. De vrees was toen dat de totale hash rate, of rekenkracht, van het Bitcoin (BTC) netwerk een flinke klap zou krijgen, maar dat bleek achteraf mee te vallen.

Het is onduidelijk welke hash rate de bovenstaande miners produceerden en of het stilleggen een significante impact zal hebben op het totaal. Ondertussen wordt crypto weer met de nodige fear, uncertainty & doubt (FUD) bestempeld: “Cryptocurrency kan dienen als instrument voor de financiering van terrorisme, het verwerven van wapens en drugs,” aldus de statement.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.