De afgelopen maanden heeft de wereld een flink aantal omvallende banken voor de kiezen gekregen. Het Amerikaanse First Republic Bank was vorige week het probleem, maar er is al een oplossing gevonden.

Klanten First Republic gered door J.P. Morgan

Dat heeft de Federal Deposit Insurance Corporation (FDIC) maandagochtend bekendgemaakt in een persbericht. J.P. Morgan heeft alle deposito’s van klanten en eveneens alle activa van First Republic (ticker: FRC) overgekocht voor een niet nader genoemde prijs. Op 13 april had het bedrijf ongeveer 229 miljard dollar in activa en zo’n 104 miljard dollar aan deposito’s van klanten, schrijft de FDIC.

Er zou een tiental banken zijn geweest met interesse in de deposito’s van First Republic, maar de nationale instelling wilde dat het bedrijf door één partij werd overgekocht, vermoedelijk in verband met veiligheid.

FRC was een vooral in Californië en New York actieve spaarbank en had veel geld uitgeleend aan commercieel en residentieel vastgoed. Hierom delen de FDIC en J.P. Morgan het verlies van FRC, kennelijk wil ook J.P. Morgan niet te veel risico nemen.

In totaal hebben de problemen de FDIC zo’n 13 miljard dollar aan vergoedingen gekost. De FDIC is de Amerikaanse versie van het Nederlandse Depositogarantiestelsel en wordt gefinancierd met regelmatige commissies die banken betalen.

Amerikaanse banken in de knel

De problemen bij First Republic kwamen begin maart voor het eerst aan het licht, toen bleek dat verschillende grote Amerikaanse banken nog steeds in moeilijkheden verkeerden. Een belangrijke reden hiervoor was de hard gestegen rente.

Slechts een paar weken later werd duidelijk dat ook First Republic financiële steun nodig had. Volgens een onderzoek van twee Amerikaanse universiteiten kunnen helaas nog veel meer banken in de VS omvallen.

De crypto-markt was juist wel blij met de omvallende banken, want crypto vormt in theorie een alternatief voor het huidige financiële systeem. Ook First Republic zorgde voor een lichte stijging van veel cryptocurrencies.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.