Volgens de Amerikaanse Minister van Financiën, Janet Yellen, is de stablecoin industrie op dit moment nog niet groot genoeg om direct een bedreiging voor de financiële stabiliteit in het land te zijn. Dit meldde Yellen aan het Financial Services Committee in het Huis van Afgevaardigden.

Janet Yellen over stablecoins

Hoewel de chaos in de crypto markt natuurlijk enorm was nadat de UST stablecoin en Terra (LUNA) volledig onderuit gingen, is het nog te vroeg om te stellen dat de ontkoppeling van stablecoins ten opzichte van de dollar zal leiden tot een gevaar voor de stabiliteit van het financiële systeem, aldus Yellen. Wel is het extreem belangrijk dat stablecoins zo snel mogelijk gereguleerd worden om een drama in de toekomst te voorkomen.

“We hebben de afgelopen week met Terra en met Tether een illustratie gehad van de risico’s die verbonden zijn aan stablecoins… er kunnen runs zijn,”

De Minister haalde een onderzoek aan dat een tijdje terug werd uitgevoerd door de Amerikaanse overheid. Dit onderzoek probeerde te achterhalen wat er met het economisch stelsel zou kunnen gebeuren als grote stablecoins plotseling omvallen. Hoewel deze risico’s er in de toekomst zeker zullen zijn, blijft de stablecoin markt op dit moment te klein om direct tot gevaarlijke situaties te leiden.

Regulatie is hard nodig

Het feit dat stablecoins extreem hard groeien baart regulatoren in de Verenigde Staten uiteraard wel enigszins zorgen. Desalniettemin gaf Yellen aan dat de gevaren die kleven aan stablecoins eigenlijk hetzelfde zijn als risico’s omtrent bank runs die al eeuwen bekend zijn bij economen.

Daarom is het wel belangrijk dat de stablecoin sector netjes en duidelijk wordt gereguleerd, aldus Yellen. De risico’s nu nog erg klein, maar zou dit in de toekomst dus kunnen veranderen. Op dat moment zou er een regelgevend raamwerk wat betreft stablecoins moeten bestaan. Senator Pat Toomey riep daarom het Congres op om spoedig actie te ondernemen.

“Als het Congres op dit gebied niets onderneemt, bestaat het gevaar dat een fiat-gesteunde stablecoin op een gegeven moment zijn dollar koppeling verliest”, zei Toomey woensdag tegen verslaggevers. “En dat zou niet alleen zeer problematisch kunnen zijn voor consumenten die geld verliezen, maar het zou ook repercussies kunnen hebben.” 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.