Bitcoin (BTC) investeerders kunnen weer opgelucht ademhalen nadat de koers van bitcoin gisterenavond eindelijk omhoog wist uit te breken. De prijs van bitcoin bereikte zelfs het hoogste punt in zeker drie maanden tijd. Volgens het crypto onderzoeksbureau Santiment is er een hele duidelijke reden aan te merken voor deze mooie stijging. Zij stellen namelijk dat er een grote hoeveelheid shorts is geliquideerd.

Bitcoin shorters gaan rekt

In de periode voorafgaand aan de stijging groeide het aantal shorts op crypto exchanges enorm. Bij short selling verwachten handelaren dat de koers van de achterliggende activa zal dalen. Mocht dit daadwerkelijk gebeuren dan verdienen zij geld, maar indien de koers stijgt lopen zij het risico dat hun positie wordt geliquideerd, ofwel automatisch gesloten door het handelsplatform met verlies.

Toen de koers van bitcoin begon te stijgen terwijl er een grote hoeveelheid shorts openstond begonnen deze posities langzaam geliquideerd te worden. Dit zorgde ervoor dat de koers verder omhoog werd gedrukt waardoor vervolgens weer meer short geliquideerd werden. Het resultaat was een felle stijging tot boven de $47.000.

#Bitcoin launched to $47.2k, its highest price since January 3rd. The massive amount of #shorts that were growing on exchanges is the primary culprit for this jump. #Altcoins really saw a huge #short ratio at 1pm UTC, followed by $BTC at 6pm UTC, spiking all of #crypto. pic.twitter.com/vOi8YBmP4s

— Santiment (@santimentfeed) March 28, 2022

Glassnode’s bitcoin voorspelling

Crypto analyse bedrijf Glassnode kwam twee dagen geleden al tot dezelfde conclusie. Ook zij zagen dat de long-short ratio sterk in de richting van shorts aan het verschuiven was en dat dit mogelijk een serieuze koersstijging kon inluiden.

“Short liquidaties gebeuren meestal wanneer we zeer hevige upswings hebben. In wezen worden mensen erg comfortabel met een markttrend. Ze zien het naar beneden gaan, en naar beneden en naar beneden… Uiteindelijk voelen ze zich zelfverzekerd genoeg en zeggen, ‘Weet je wat? Ik ben het zat om uit mijn long positie gedrukt te worden. Ik ga short. Indrukwekkend genoeg doen ze dat precies op de bodem, en dan worden ze in de andere richting uitgeknepen, en begint de trend te veranderen.”

Terwijl short sellers de eerste opwaartse beweging van bitcoin hebben aangewakkerd, benadrukt Glassnode dat de rally niet zou kunnen standhouden zonder organische vraag. Het analyse bedrijf zegt dat het kijkt naar het aantal bitcoin adressen met een “niet-nul” saldo om aan te tonen dat investeerders BTC blijven kopen. Dit draagt volgens Glassnode ook bij aan de rally die we zojuist gezien hebben.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.