Het is een relatief jonge crypto exchange, maar is de afgelopen jaren uitgegroeid tot verreweg de grootste exchange van Nederland. We hebben het hier natuurlijk over Bitvavo. Crypto Insiders kreeg onlangs de kans om te praten met Remy van der Nagel, Learning and Development Coordinator bij Bitvavo.
We vroegen hem over zijn achtergrond en hoe hij bij Bitvavo terecht is gekomen. Uiteraard hebben we het ook over de bedrijfsvoering, welke zaken er spelen en hoe de toekomst eruitziet voor Bitvavo. Dit en nog veel meer lees je in het interview met Remy van der Nagel van Bitvavo.
Zou je jezelf kort willen introduceren voor de lezer? Wie is Remy en wat is jouw achtergrond?
Ik ben Remy van der Nagel en ben Learning and Development Coordinator bij Bitvavo. Ik ben verantwoordelijk voor het faciliteren en verzorgen van lesprogramma’s voor al onze afdelingen. Daar ben ik in gerold doordat ik onder andere onze interne crypto academy heb opgezet. Wij zijn de laatste tijd hard gegroeid, hebben veel mensen aangenomen en niet iedereen heeft crypto kennis. In mijn rol geef ik hen een stuk kennis mee over de markt.
Daarnaast ben ik projectleider van Bitvavo Learn, een kennisplatform op het gebied van crypto en blockchain. De content op dit platform is speciaal gemaakt om mensen te laten leren over digitale valuta en blockchain-technologie.
Je crypto carrière is denk ik niet direct bij Bitvavo begonnen. Wat deed je hiervoor?
Ik heb een vrij gemixte achtergrond omdat ik altijd ondernemend ben ingesteld. Zo ben ik bij verschillende industrieën terecht gekomen. Mijn eerste bedrijfje was bijvoorbeeld in huiswerkbegeleiding en bijles, ook heb ik twee jaar lesgegeven als wiskunde en economie docent. Daar komt mijn passie voor educatie wel echt vandaan. Ik vind het enorm leuk om kennis over te brengen op anderen.
Maar het onderwijs zelf vond ik in Nederland te rigide. Ik kon onvoldoende mijn innovatiedrang kwijt en het idee dat elk jaar hetzelfde zou zijn, maakte me niet heel enthousiast.
Toen ben ik verder gaan kijken. Op de achtergrond was ik altijd met aandelen bezig en op een dag hoorde ik van Ethereum, ergens in 2016. Toen ben ik gaan lezen over Bitcoin en de technologie erachter. Ik begon te begrijpen hoe blockchain-technologie in elkaar zat, dit vond ik zo mind-blowing en ik zag direct veel mogelijke toepassingen. Ik wilde er meer over weten en stopte de rest van mijn bezigheden om volledig in crypto te duiken.
Ik begon te begrijpen hoe blockchain-technologie in elkaar zat, dit vond ik zo mind-blowing en ik zag direct veel mogelijke toepassingen.
Gelijk merkte ik een gebrek aan goede informatie waardoor ik een eigen informatiekanaal wilde starten. Hierin deelde ik hoe ik naar projecten kijk. Niet alleen prijsgerelateerd, wat je toen veel zag, maar wat doet een project nou eigenlijk precies? En hoe werkt dat? Dat liep eigenlijk vrij snel uit de hand. Mijn Telegramkanaal en nieuwsbrief werden veel gelezen waardoor het opeens mijn werk werd. Zo begon de crypto rollercoaster.
Hoe kwam je uiteindelijk bij Bitvavo terecht?
Na de bekende piek van 2018, waarna crypto in een soort winterslaap raakte, nam de online belangstelling af en mijn werk daarmee ook. Ik heb daarna nog een consultancy bedrijf gestart en ben actief geweest in de financiële bemiddeling, maar de passie die ik voor de digital asset wereld had, evenaarde het geen moment. Tot op een dag Bitvavo belde. Ik herinnerde me dat ze een kleine Nederlandse broker waren, maar ondertussen bleek het een succesvolle exchange te zijn geworden en de aandacht voor digitale assets was groter dan ooit. Een week later ben ik bij Bitvavo aan de slag gegaan en daar heb ik geen moment van spijt van gehad.
Welke zaken spelen nu bij Bitvavo?
Wat heel erg speelt is het regulatoire vraagstuk. Er komt wetgeving aan in 2023, MiCA, die voor ons heel erg relevant gaat zijn. Dus hoe bereid je je daarop voor? Verder is de Europese expansie een hoofdthema. We zijn marktleider in Nederland, maar we hebben ook ambities om dat in Europa waar te maken. Wij zijn intussen hard gegroeid, wat inhoudt dat mensen hogere verwachtingen van ons hebben en dat we onze app en website moeten blijven verbeteren. Net als ons aanbod.
We zijn marktleider in Nederland, maar we hebben ook ambities om dat in Europa waar te maken.
Verder willen we meer aanwezig zijn en waarde bieden in de markt. Zo zijn we recent hoofdsponsor geworden van de KNVB, hebben we een serie gelanceerd met Valerio Zeno en bieden we educatie content over digital assets en blockchain.
Dat is Bitvavo Learn toch? Kun je hier meer over vertellen?
We werken aan een kennisbank waar je zonder kennis kunt beginnen aan je reis door het crypto- en blockchain-landschap. Waar wij anders in zijn dan kennisbanken van onze concurrenten, is dat we werken met zogeheten tracks. Zo heb je een beginner track, een gevorderde track en een expert track, waar je doorheen wordt geloodst van begin tot eind.
We werken aan een kennisbank waar je zonder kennis kunt beginnen aan je reis door het crypto- en blockchain-landschap.
Er is zoveel kennis beschikbaar en dat is best overweldigend als je net begint. Wij helpen je hierin.
Educatie gaat dus een belangrijkere rol spelen bij Bitvavo, maar waarom is dat? Waarom is het waardevol voor jullie dat klanten meer kennis hebben over de wereld van crypto?
Als grootste crypto platform in Nederland moeten we een voortrekkersrol hebben om klanten te informeren. Je kunt het natuurlijk puur bij de prijs houden, maar ik denk dat het heel belangrijk is dat mensen zich goed beseffen waarin ze investeren, zodat ze zelf betere keuzes kunnen maken.