Chipgigant Intel heeft een paar weken geleden zijn eerste Bitcoin (BTC) accelerator aangekondigd. De ASIC-miner moet volgens Intel-topman Raja Koduri minen een stuk efficiënter maken. Het lijkt er helaas op dat de werkelijke prestaties te laag zullen liggen om deze hoge verwachtingen waar te maken.

Niet bepaald efficiënt

De bitcoin miner is in staat om 40 TH/s (terahash per seconde) te genereren bij een verbruik van 3600 watt. Omgerekend is dat 54,8 J/TH (joule per terahash). Dat is niet iets om over naar huis te schrijven. De concurrentie is al lang en breed en met ruime marge efficiënter, volgens ASIC Miner Value. Zo doet de Antminer S19j Pro 104 TH/s met een verbruik van 3068 watt. Dat leidt tot een efficiëntie van 30 J/TH, bijna de helft van Intels tegenhanger. De verwachting is dat Bitmain aanstaande juli met de Antminer S19 XP komt. Die moet 140 TH/s doen, met een verbruik van 3010 watt. Dat leidt tot een efficiëntie van 22 joule per terahash. Intel komt daar niet eens bij in de buurt.

Intel verklaarde volgens WikiChip Fuse dat hij meer potentieel heeft wat efficiëntie betreft, waarmee het vermoedelijk doelt op een lager voltage. Dat zal iets helpen, maar het zal niet genoeg zijn om de concurrentie bij te kunnen benen.

 

Bron: WikiChip

Mogelijk een oud product

Nu claimt de op Twitter actieve crypto-journalist Colin Wu dat de ‘nieuwe’ miner van Intel mogelijk een product is uit 2018. Kennelijk werkte Intel er al langer aan, maar is het apparaat nu pas onthuld. Er zou ook al een chip van de tweede generatie zijn die nog niet is onthuld.

De journalist verklaart dat de prestaties van versie twee op ongeveer 35 joule per terahash zullen liggen. Dat is al een stuk beter, maar nog steeds niet genoeg om direct met Bitmain te concurreren. De claim van Intel-CEO Patrick Gelsinger dat Intel ‘Bitcoins klimaatprobleem’ op kan lossen gaat vermoedelijk dus niet op.

Intel disclosed the technical details of its first-generation bitcoin mining chip, 40T+3600W, but it should be noted that this may be a 2018 product. The latest second-generation chip has not been disclosed, and the performance may be around 35J/T. https://t.co/Ikhx40MQPr

— Wu Blockchain (@WuBlockchain) February 21, 2022

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.