De laatste weken zien we weer regelmatig langskomen dat decentralized finance (DeFi) protocollen zijn gehackt, meestal gaat het dan om projecten op Ethereum (ETH).

Volgens blockchain analysebedrijf CertiK is in 2022 al meer van DeFi-platforms gestolen dan in heel 2020 en 2021 samen. CertiK meldt op 2 mei dat in de eerste vier maanden van 2022 maar liefst $1,67 miljard aan crypto is verloren.

CertiK Stats:

So far in 2022 we’ve tracked approx. $1,673,902,809 in total losses to exploits, hacks & scams.

That’s $1.6 Billion w/ a ‘B’ & these are just the “major” ones.

If you think you’ve had enough auditing, pen-testing, & KYC/CDD, you probably aren’t even close. pic.twitter.com/Lpye8acNfW

— CertiK Alert (@CertiKAlert) May 2, 2022

In vergelijking kwam het totale verlies over heel 2021 op $1,3 miljard uit en in 2020 op $516 miljoen. CertiK benadrukt dat het bedrijf enkel de “grote” heeft geteld, het ware totaal ligt wellicht dus nog hoger.

In maart kwam het totaal op maar liefst $719 miljoen uit, verreweg het meest van 2022 en zelfs $200 miljoen meer dan in heel 2020. Dat heeft vooral te maken met de recente hack van de Ronin Bridge, een platform voor het non-fungible token (NFT) spel Axie Infinity (AXS). Toen werd maar liefst $600 miljoen aan crypto gestolen. Ten tweede komt dit omdat DeFi pas halverwege 2020 echt van de grond kwam.

DeFi flash loans zorgen voor grootste verlies in april

Vooral zogeheten flash loans, een vorm van supersnelle leningen in de DeFi-wereld, zijn nog altijd zeer kwetsbaar voor hackers. In april werd zelfs het meeste verlies ooit geleden via dit soort leningen, meldt CertiK. Het gaat dan om meer dan $300 miljoen aan gestolen crypto.

Gisteren was nog op Crypto Insiders te lezen over de hack van Saddle Finance, toen werd $10 miljoen aan crypto gestolen. Vorige week werd nog $13,4 miljoen gestolen van Deus Finance. Twee weken geleden was nog te lezen over Beanstalk Farms waar zelfs $182 miljoen werd gestolen.

Het bekendste en grootste voorbeeld is wellicht het verhaal omtrent Poly Network. Vorig jaar werd van dit platform zelfs $611 miljoen gestolen, maar de hacker had later alles teruggestuurd en sloeg zelfs een beloning af van een half miljoen.

Volgens gegevens van DeFiLlama werd begin december een record gemeten van maar liefst $255 miljard total value locked (TVL), oftewel totaal vergrendelde bedrag aan crypto in DeFi-protocollen. Dit totaal komt momenteel op $199,3 miljard uit, maar die afname komt vooral door de dalende koersen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.