De maand mei was rampzalig voor sommige stablecoins. Tokens zoals Terra’s UST en Tethers USDT deden namelijk niet waar ze voor gemaakt zijn: stabiel zijn. Nu zijn we in rustiger vaarwater beland, maar volgens het International Monetary Fund (IMF) is dat maar van korte duur.

Sommige stablecoins nog steeds een risico

Dat verklaart de directeur van Monetary and Capital Markets van het IMF, Tobias Adrian, aan Yahoo. Het instituut ziet nog steeds veel risico in sommige van deze tokens. “Met name sommige algoritmische stablecoins [vormen een risico], en ook andere tokens kunnen het laten afweten,” verklaarde Adrian in het interview.

“Daar zit tamelijk veel risico, omdat ze niet [altijd] één op één gedekt worden door cash. In plaats daarvan worden ze vaak gedekt door vrij risicovolle activa.” Hij doelt volgens Yahoo met name op Tethers USDT, waarvan het nog steeds niet duidelijk is waar het onderpand dan wel uit bestaat. Ook andere tokens vormen nog steeds een risico.

De topman is minder bezorgd over het risico dat cryptovaluta vormen voor het bankensysteem. “Wat zorgelijk was in [de crisis van] 2008 was dat banken veel blootstelling hadden aan schaduwbanken (lees: financiële instituten die geen banken zijn) waar al het risico lag. Banken zijn op dit moment niet zo blootgesteld aan crypto.”

Dat betekent dat de enorme dalingen in cryptocurrencies geen financieel risico vormen voor banken. Het risico op een door crypto veroorzaakte bankencrisis is dus niet zo groot.

IMF niet alleen somber over crypto

Het International Monetary Fund heeft niet alleen een somber vooruitzicht voor cryptocurrencies, maar ook voor de wereldeconomie in het algemeen. Gisteren schreven we over een IMF-rapport dat nog steeds grote risico’s zag in wereldwijde stabiliteit. Dat moet de economische groei volgend jaar hard drukken.

De organisatie seint eigenlijk dat er een zware recessie op komst is. Dat zou de inflatie hard kunnen drukken. Dat is nogmaals geen goed nieuws voor crypto-activa, en het vergroot het risico dat de kwetsbaardere stablecoins vormen ook nog eens. Is een tweede Terra-crash in de maak? Laat het weten op Discord!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.