Het is weer eens zo ver; Het Internationaal Monetair Fonds (IMF) spreekt zijn zorgen uit over adoptie ergens in de wereld. Dit keer gaat het over de omarming van bitcoin (BTC) als betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek. Aldaar werd afgelopen maand een wet aangenomen dat, net als in El Salvador, bitcoin zal verheffen tot wettig betaalmiddel. De IMF is niet te spreken over deze ontwikkelingen.

Centraal-Afrikaanse Republiek omarmt bitcoin

Eerder al haalde het IMF hard uit naar de overheid in El Salvador nadat zij het eerste land ter wereld werden waar bitcoin een wettig betaalmiddel werd. Volgens het IMF was het beleid van president Nayib Bukele en zijn adviseurs ronduit onverantwoordelijk. Bukele leek zich weinig aan te te trekken van deze kritiek.

De kritiek van het IMF jegens de Centraal-Afrikaanse Republiek lijkt heel veel op de eerdere kritiek tegen El Salvador. De omarming van bitcoin zou grote gevaren met zich meebrengen voor de financiële stabiliteit van het land. Een woordvoerder van het IMF liet aan Bloomberg het volgende weten: 

“De invoering van Bitcoin als wettig betaalmiddel in de Centraal-Afrikaanse Republiek brengt grote uitdagingen met zich mee op het gebied van wetgeving, transparantie en economisch beleid. Medewerkers van het IMF helpen de regionale autoriteiten en de autoriteiten van de Centraal-Afrikaanse Republiek bij het aanpakken van de problemen die de nieuwe wet met zich meebrengt.”

Volgens de overheid in het Afrikaanse land zal de adoptie van bitcoin echter veel voordelen met zich meebrengen. Het zal helpen bij het economische herstel dat na een lange burgeroorlog in het land hard nodig is. Daarnaast zal het de economie van het land juist stabiliseren, hetgeen het IMF ernstig in twijfel trekt.

Bitcoin adoptie

Net zoals El Salvador en de Centraal-Afrikaanse Republiek zijn er nog andere landen die mogelijk geloven dat bitcoin serieus het overwegen waard is. Het is dan ook niet uitgesloten dat spoedig meer landen het voorbeeld van El Salvador zullen volgen en bitcoin omarmen als wettig betaalmiddel. 

Het IMF zal hier waarschijnlijk, in dat scenario, opnieuw het een en ander van vinden, maar of de landen in kwestie hier een boodschap aan zullen hebben is onwaarschijnlijk.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.