De sancties die het Westen heeft opgelegd aan Rusland hebben grote gevolgen voor het land. Maar ze hebben ook grote gevolgen voor de rest van de wereld, zo merken we nu de stijgende inflatie. Volgens het Internationaal Monetair Fonds (IMF) kan daarnaast de status van de dollar beschadigd raken en de adoptie van cryptocurrencies als bitcoin (BTC) versnellen.

Dollar ziet macht slinken

In een interview met de Financial Times laat IMF-official Gita Gopinath weten dat er signalen zijn dat landen op dit moment al kijken naar andere valuta. De Amerikaanse dollar was voorheen de voor de hand liggende keuze voor de wereldhandel, maar de sancties lijken hier verandering in te brengen.

Landen zijn bang dat ze “gegijzeld” kunnen worden door de Verenigde Staten. Door de sancties kan Rusland bijvoorbeeld niet meer bij het grootste deel van zijn buitenlandse valutareserves. En terwijl dit de macht van de dollar toont, toont dit ook aan landen dat ze er niet te afhankelijk van moeten willen zijn. Het IMF verwacht dan ook dat de dollar zijn macht zal zien slinken, al zou de macht niet volledig verdwijnen:

“De dollar zou zelfs in dat landschap de belangrijkste mondiale valuta blijven, maar fragmentatie op een kleiner niveau is zeker goed mogelijk,”

Rol voor bitcoin?

Gopinath stelt daarnaast dat de sancties ook de adoptie van crypto kan versnellen. Denk dan aan bitcoin en ethereum (ETH), maar ook stablecoins die gelinkt zijn aan fiatvaluta. De official waarschuwt echter dat er op dit moment nog maar weinig regulatie bestaat. Gister zette de Europese Unie in ieder geval al een grote stap nadat de ECON-commissie het controversiële wetsvoorstel aannam dat zogenoemde unhosted wallets aan banden moet leggen.

Is er een rol voor bitcoin weggelegd in dit nieuwe landschap? Dat lijkt er wel op. Rusland liet eerder weten te kijken naar de cryptocurrency. Als Rusland-vriendelijke landen met de cryptocurrency willen betalen, dan staat Rusland ervoor open dit te accepteren, aldus Pavel Zavalny, voorzitter van het Russische Committee on Energy.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.