Even leek het erop dat er een land in de voetsporen van El Salvador zou gaan treden. Hier werd vorig jaar bitcoin (BTC) verheven tot wettig betaalmiddel en kwam daarmee op hetzelfde voetstuk als de Amerikaanse dollar te staan. De geruchten gingen deze week dat Honduras vergelijkbare stappen zou gaan nemen. De centrale bank van het land komt echter met teleurstellend nieuws.

Honduras en bitcoin

De Central Bank of Honduras (CBH) liet vandaag weten dat het land voorlopig niet van plan is om bitcoin tot wettig betaalmiddel te verheffen. Op deze manier worden alle geruchten die deze week zijn ontstaan onklaar gemaakt. Volgens een bericht van de centrale bank hanteert het land een neutrale positie jegens bitcoin en de rest van de wereld van cryptocurrencies.

Een van de belangrijkste redenen voor de CBH om bitcoin nog niet te accepteren als betaalmiddel is het feit dat er nog niet eens een uniform stelsel van regulatie wat betreft bitcoin bestaat in Honduras. Dit brengt grote gevaren met zich mee, vooral voor consumenten, aldus de centrale bank.

“De BCH houdt geen toezicht op of garandeert geen transacties met cryptocurrencies als betaalmiddel op het nationale grondgebied, daarom valt elke transactie met dit soort virtuele activa onder de verantwoordelijkheid en het risico van degenen die ze uitvoeren.”

CBDC in plaats van bitcoin

In plaats van het omarmen van bitcoin als wettig betaalmiddel gaat de CBH kijken naar het invoeren van een central bank digital currency (CBDC). Wel moet er ook eerst nog veel onderzoek gedaan moet worden naar CBDC’s, aldus de CBH.

Dat onderzoek naar CBDC’s wordt op dit moment niet alleen in Honduras gedaan. Bijna elke centrale bank in de wereld kijkt op dit moment naar de eventuele invoering van CBDC’s. Zelfs de centrale bank van de Verenigde Staten, de Federal Reserve, en de Europese Centrale Bank overwegen serieus om met CBDC’s in zee te gaan.

Niet iedereen is echter even gecharmeerd van CBDC’s. Volgens veel crypto analisten zal de invoering van CBDC’s niet per se een goede ontwikkeling zijn. Bij dergelijke cryptocurrencies ligt de macht namelijk volledig bij de centrale bank. Dit terwijl veel cryptocurrencies op dit moment juist bestaan als alternatief voor het traditionele financiële systeem.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.