De hoeveelheid ethereum (ETH) op crypto exchanges is gedaald naar een niveau niet gezien sinds 2016. De daling komt vooral doordat er steeds meer ether wordt gestaket. Uit data blockchain analyse bedrijf Glassnode blijkt dat gistereng nog slechts 14,85 procent van alle ether in circulatie nog op crypto exchanges stond.

ETH balances on exchanges continue to decline pic.twitter.com/oj2Db7ZpHM

— Crypto Crib (@Crypto_Crib_) May 26, 2023

Meer ethereum stakers

Tijdens de piek van de crypto bullmarkt in 2021 zagen we juist een historisch hoge hoeveelheid ether in handen van exchanges. Rond de 25 procent van alle ETH was toen in handen van exchanges. Toch is een lage hoeveelheid tokens op exchanges in principe een goed teken. Het betekent namelijk dat investeerders niet willen verkopen, en dit zorgt voor een opwaartse prijsdruk.

De laatste weken lijkt dit dalende aanbod in een stroomversnelling te komen. Dit is vooral te danken aan de groeiende populariteit van ethereum staking. Op 12 april vond de Ethereum Shapella update plaats. Hierbij werd het na lang wachten eindelijk mogelijk om gestakete ethereum ook weer op te nemen.

Sinds de Shapella update is er 4,4 miljoen gestakete ETH bijgekomen. Momenteel is er ruim 23 miljoen ethereum in de staking contracten opgenomen. Het het lijkt erop dat deze hoeveelheid alleen maar zal blijven toenemen.

Centralized Entities With the Largest ETH Balance@ethereum balance on centralized exchanges has dropped to the level not seen since July 2016. Discover the most popular centralized entities for storing #Ethereum. pic.twitter.com/sJEX8yLkpn

— CryptoRank Platform (@CryptoRank_io) May 26, 2023

Wat betekent dit voor de toekomst?

Met de mogelijkheid om gestakete ether op te nemen, en dus liquide te houden, is Ethereum staking een stuk minder riskant geworden. We schreven ten tijde van de Shapella update al dat dit op lange termijn de drempel voor institutionele investeerders significant zou kunnen verlagen. 

Hoe dit daadwerkelijk uit de verf zal komen, moet de toekomst uitwijzen. Maar vooralsnog stijgt het aantal ETH stakers dus rap. Momenteel lijkt de crypto markt bij te komen van de groene eerste maanden van dit jaar. Mocht de markt de komende maanden weer aan gaan zetten, dan zal het interessant zijn om te zien hoe institutionele investeerders daarop zullen reageren. 

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.