De bitcoin-mining industrie bevindt zich momenteel in een moeilijke positie. Veel miners worden door de lage koers en de hoge energiekosten gedwongen te capituleren. Toch zeggen experts dat de industrie hier is om te blijven, maar hebben we wellicht het ergste nog niet gezien.

Bij het minen van bitcoin (BTC) komt heel wat kijken. Miners hebben te maken met kapitaal- en operationele kosten, onverwachte reparaties, vertragingen bij de verzending van onderdelen en onverwachte regelgeving die van land tot land kan verschillen.

In het geval van de Verenigde Staten kan de regelgeving zelfs van staat tot staat verschillen. Bovendien heeft de prijs van bitcoin ook veel invloed. Miners hebben namelijk ook last van de sterke daling van de bitcoin koers, die sinds november 2021 van het hoogtepunt van $69.000 is gezakt naar een recent dieptepunt van $17.600.

Bitcoin-mining bedrijven onder druk

De echte gevolgen voor deze industrie hebben we mogelijk nog niet gezien, meldt Nick Hansen, CEO van Luxor, tijdens een bitcoin-mining panel van Cointelegraph:

“Er zal zeker een kapitaalcrisis zijn in beursgenoteerde bedrijven, en zelfs niet alleen bij beursgenoteerde bedrijven. Er is waarschijnlijk bijna $4 miljard aan nieuwe ASIC’s waar nog voor betaald moet worden zodra ze uitkomen, maar dat kapitaal is niet meer beschikbaar.

Ik denk dat miners 3 tot 6 maanden nodig hebben om op te blazen. Dus we zullen zien wie goede operaties heeft en wie in staat is om deze omgeving met lage marges te overleven.”

De volledige panel is hieronder te zien. Ondanks dat miners zwaar onder druk staan, blijft de algemene consensus onder hen om kalm te blijven en door te zetten met het vergaren van meer BTC. Zelfs als de koers nog lager zakt.

Bitcoin mining en het milieu

Tijdens de discussie werd ook de milieu-impact van het minen van bitcoin aan de kaak gesteld. Zo is er de publiekelijke veronderstelling dat het energieverbruik van bitcoin een bedreiging vormt voor de planeet. Hierop zei Joe Burnett, analist van Blockware Solutions, het volgende:

“Ik denk dat bitcoin mining niet slecht is voor het milieu, punt uit. Ik denk dat het meer energieproductie stimuleert, de betrouwbaarheid van het net verbetert en de veerkracht verbetert en ik denk dat het op de lange termijn waarschijnlijk de elektriciteitstarieven in de detailhandel zal verlagen.”

Onlangs publiceerde de Bitcoin Mining Council een nieuw rapport waarin beweerd werd dat inmiddels 60% van de energie die in BTC-mining wordt gestoken uit duurzame bronnen komt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.