Ripple (XRP) is misschien wel de meest controversiële cryptocurrency op de markt. Bitcoin (BTC) is door Satoshi Nakamoto bedacht als een digitale munt die je zonder tussenpersonen kunt gebruiken. Het was zijn antwoord op het oneerlijke bankensysteem waarin de grote bankiers over het algemeen hun zakken vullen ten koste van het volk. De absolute schaarste van bitcoin beschermt tegen de door bankiers veroorzaakte inflatie in fiatgeld.

Ripple bouwt voor op de technologie van Bitcoin, maar heeft een systeem waarmee het vooral de traditionele financiële sector helpt. Het bekende SWIFT-betaalsysteem waarmee banken internationale transacties naar elkaar versturen stamt namelijk uit de financiële prehistorie. Wat betekent dat het verzenden van internationale transacties duur en traag is. Ripple is in 2014 begonnen met het bouwen van een systeem om dit proces in een modern jasje te gieten.

Internationale betalingen met Ripple

Om de toegevoegde waarde van Ripple en de door hen gebouwde oplossing te begrijpen moeten we eerst het traditionele systeem begrijpen. Stel dat je familie in Zuid-Afrika hebt wonen en je iedere maand een deel van je salaris die kant op wil sturen. De eerste stap is om je Nederlandse bank van de transactie op de hoogte te stellen. Die halen vervolgens de euro’s van je rekening en zetten deze om in Amerikaanse dollars. Daarna gaan die dollars naar de Zuid-Afrikaanse bank van je familielid die de dollars moet omzetten in de Zuid-Afrikaanse rand. Een traag proces dat veel geld kost, onder andere vanwege de vele valutatransacties die moeten plaatsvinden.

In het systeem van Ripple gaat ditzelfde proces een stuk sneller en is het tevens goedkoper. Dit komt omdat de Nederlandse bank in theorie alleen het geld in XRP moet omzetten om die vervolgens om te wisselen voor de Zuid-Afrikaanse rand. Omdat het praktisch gratis is om transacties via het Ripple netwerk en XRP te doen bespaar je een hoop geld en tijd omdat de transacties onmiddellijk plaatsvinden. De enige grote maar is dat de adoptie onder banken na enkele jaren nog niet groot is en Ripple er sinds kort het Bitcoin Lightning Netwerk als concurrent bij heeft.

Het Bitcoin Lightning Netwerk

Tijdens de Bitcoin 2022 conferentie in Miami heeft het Strike van Jack Mallers aangekondigd dat het vanaf heden mogelijk is om bij praktisch iedere grote keten in de Verenigde Staten te betalen met bitcoin. Zonder dat de ontvangende partij het doorheeft betaal je met bitcoin, die vervolgens door Strike via het Lightning Netwerk in dollars worden omgezet en op die manier op de bankrekening van de ontvanger terechtkomen. Het lijkt een kwestie van tijd voordat dit systeem ook in Europa en de rest van de wereld beschikbaar is en je iedereen met bitcoin kunt betalen en de ontvanger de keuze heeft welke valuta hij of zij wil ontvangen. Wat deze oplossing betreft is het voor beide partijen een race tegen de klok en zal de tijd ons leren welk netwerk het gaat winnen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.