In maart schreven we al over een zorgelijk wetsvoorstel van het Witte Huis voor bitcoin (BTC) en crypto miners. De Biden-administratie diende een wetsvoorstel in dat de belasting voor crypto miners moeten verhogen naar 30 procent. Het was even stil rondom het voorstel, maar adviseurs van President Biden hebben in een nieuwe statement het voorstel weer naar de voorgrond gebracht.

Today the CEA released a blog highlighting a new tax in the President’s budget, the Digital Asset Mining Excise Tax (“DAME Tax”), a tax equal to 30 percent of the cost of the electricity cryptominers use once fully phased in. 1/ https://t.co/944x0wVVB5

— Council of Economic Advisers (@WhiteHouseCEA) May 2, 2023

30 procent belasting voor bitcoin miners

De wet wil dat er 30 procent belasting geïnd wordt op het elektriciteitsgebruik van crypto miners in de Verenigde Staten. Het doel is om de impact die crypto mining op het milieu heeft te verminderen.

“Een accijns belasting op het elektriciteitsgebruik van digitale assets miners kan zowel de mining activiteit als milieu-impact en andere schade verminderen,”

Aldus het wetsvoorstel van maart. Het statement dat de adviseurs van President Joe Biden op 2 mei openbaar gemaakt hebben, legt de nadruk op de noodzaak van de nieuwe wet. 

“Momenteel hoeven crypto mining bedrijven niet te betalen voor kosten die ze voor anderen genereren in de vorm van milieuvervuiling, hogere energieprijzen en de impact van meer broeikasgassen op het klimaat.”

Forse kritiek vanuit crypto gemeenschap

Het wetsvoorstel kreeg, zoals te verwachten, geen lof van de crypto gemeenschap. Volgens de kritiek zijn de statements over crypto mining simpelweg onjuist. Het is namelijk bekend dat crypto mining steeds duurzamer wordt. Inmiddels zou het grootste deel van de energie die wordt gebruikt voor het minen van bitcoin duurzaam zijn. Ook heeft onderzoek aangetoond dat bitcoin mining als een stabilisator van het elektriciteitsnetwerk kan fungeren. Volgens het Witte Huis is het duurzame energiegebruik van crypto mining niet per definitie positief.

“Wanneer miners groene energie gebruiken betekent dit dat er minder groene energie beschikbaar is voor anderen. Dit verhoogt energieprijzen en verhoogt de afhankelijkheid op fossiele brandstoffen.”

De overheid en de crypto gemeenschap lijken loodrecht tegenover elkaar te staan in deze discussie. Critici noemen het voorstel “desinformatie” en “propaganda”. Volgens de kritiek lost de wet helemaal niks op, en zal het enkel de crypto mining industrie “naar Rusland en andere landen duwen”.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.