In de crypto en aandelen wereld heb je altijd een paar beleggers die, als ze wat zeggen, je toch even je oren opent en aandachtig luistert. Je hebt misschien wel eens gehoord van Warren Buffet en Cathie Wood. Buffet, bekend als de meest succesvolle waardebelegger aller tijden en Cathie Wood, een van de bekendste ‘groeibeleggers’ op dit moment. Maar wat is nou precies waarde- en groeibeleggen en verschillen deze twee nou echt zoveel van elkaar? AlphaStocks wil je hier meer over vertellen.

Wat is waardebeleggen?

Waardebeleggen, beter bekend als ‘value investing’ is het proces waarbij aandelen worden geselecteerd die geacht worden onder hun ‘intrinsieke’ waarde te liggen. Deze benadering richt zich in de eerste plaats op de huidige financiën van een bedrijf, maar er moet ook rekening gehouden worden met de toekomstige kasstromen en groeiverwachtingen, zoals zou worden gedaan bij het onderzoek naar groeiaandelen. Waardebeleggers geloven dat de markt overreageert op goed en slecht nieuws, wat resulteert in koersbewegingen die niet overeenstemmen met de fundamentele langetermijngegevens van een bedrijf.

Wat is groeibeleggen?

Groei-beleggers hanteren een andere benadering; zij zoeken vaak naar bedrijven van de toekomst. Je kunt groeibeleggen ook wel een beetje zien als ‘story-investing‘. Dit zijn, net als zogenaamde ‘groei bedrijven’ aandelen waarvan de waarde een weerspiegeling is van (toekomstige) verwachte outperformance, het hoogtepunt van een nieuwe innovatie of gunstige berichtgeving in de pers, in plaats van dat de marktwaarde uitsluitend gebaseerd is op fundamentals, zoals de omzet, winst en vrije kasstromen.

Een groeibedrijf genereert nog niet zoveel inkomsten als de grote spelers, maar het zou een concurrentievoordeel kunnen hebben waardoor een hele industrie in de loop van een paar jaar omver wordt geworpen, waardoor het op de lange termijn meer marktaandeel en winst kan veroveren. Amazon, Netflix en Tesla zijn uitstekende voorbeelden van (story stocks) groeiaandelen die slaagden. Ze hadden een rooskleurige toekomst, er zat een mooi verhaal achter, er was veel toekomst perspectief, sterk management en daardoor zijn deze bedrijven waar ze nu zijn.

Daarentegen zijn groeiaandelen vaak erg volatiel en kunnen ze in een week -30% dalen of 30% stijgen. Ook zijn deze aandelen erg volatiel tijdens de winstrapporten, omdat beleggers kijken naar de groei die het bedrijf neer heeft gezet. Als dit tegenvalt kunnen aandelen behoorlijk hard dalen. Als de groei wordt overtroffen kunnen deze aandelen behoorlijk hard stijgen.

Zijn de verschillen tussen groei- en waardebeleggers echt zo groot?

Ja en nee. Wat je ziet in tijden van economische bloei, is dat, groeiaandelen ongelofelijk rendementen kunnen opleveren. Groeiaandelen kunnen geld lenen tegen 0% rente en kunnen al dit geld in de groei van het bedrijf steken. Vaak blijven de rendementen van waarde-aandelen flink achter in dit soort tijden. Het tegenovergestelde is dan ook waar. In zware en onzekere tijden zullen groeiaandelen gigantisch kelderen. Dit is wat je op dit moment ziet. Onzekerheid over inflatie, stijgende rente, de leveringsketen en spanningen tussen Oekraïne en Rusland zorgen ervoor dat deze aandelen hard onderuit gaan. Je ziet juist dat de waardeaandelen, de aandelen met een goede balans en positieve kasstromen het goed doen of in ieder geval minder hard dalen.

AlphaStocks is van mening dat er eigenlijk niet zo’n groot verschil zit tussen waardebeleggen en groeibeleggen. Uiteindelijk worden alle bedrijven gewaardeerd op de kasstromen die ze in de toekomst kunnen genereren. Wij geloven, net als Warren Buffett, dat groei en waarde deel uitmaken van dezelfde vergelijking. Groei en waarde zitten aan elkaar vast, wat betekent dat je zowel naar de waarderingsmetriek (P/E of P/FCF) moet kijken als naar de groei van de winst of het dividend. Groei is een deel van de waardevergelijking, dus kijk je niet scheel op de groei, maar kijk ook naar de waardering.

Of je nou waarde aandelen of groeiaandelen wilt kopen, als je wilt beleggen heb je een betrouwbare en goedkope broker nodig! De meeste aandelen kun je tegen lage kosten kopen bij DEGIRO of BuxZero.

Dit artikel is geschreven door AlphaStocks. Wil je jouw beleggingen en spreiding (crypto, aandelen en edelmetalen) beter kunnen tracken? Neem dan een kijkje op AlphaStocks.nl Naast het feit dat je jouw investeringen gratis kunt tracken, lees je er ook uitgebreide aandelen analyses en diverse blogs!

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.