Criminaliteit op het internet is tegenwoordig aan de orde van de dag, dat is niet bepaald een geheim meer. Helaas gaat hacken verder dan je misschien zou denken. Volgens Privacy Affairs verkopen hackers zelfs gestolen inloggegevens voor crypto exchanges op het dark web.

Gestolen accounts crypto exchanges zijn goedkoop

In de Dark Web Price Index 2023 zet het beveiligingsbureau uiteen wat hackers in 2022 en in het eerste kwartaal van 2023 vroegen voor allerlei soorten inloggegevens en andere criminele praktijken. Zo blijk je voor slechts 110 Amerikaanse dollar al een gestolen creditcard mét 5.000 dollar te kunnen aanschaffen op het dark web.

Ook zijn geverifieerde accounts voor crypto-handelsplatformen populaire koopwaar. Een officieel account op Binance kost je bijvoorbeeld maar 410 dollar, en bij de Amerikaanse crypto- en aandelenbroker Robinhood kun je al voor 150 dollar aan de slag zonder legitieme inloggegevens. Bij een Amerikaans account voor Bittrex kon je zelfs na 30 dollar te betalen al handelen op illegale wijze. Kraken blijkt moeilijker te zijn, zo’n account kost namelijk 1.170 dollar.

Hackers blijken nu in staat om zelfs Know-Your-Customer-maatregelen (KYC) van exchanges en andere platformen te omzeilen. Wel zijn de prijzen nu een stuk hoger dan vorig jaar, volgens data van vorig jaar. Toen kostten inloggegevens van Binance en Kraken namelijk nog respectievelijk 260 dollar en 250 dollar.

Our newest Dark Web Price Index yearly research is ready.

This one is the biggest so far.

Covers many new and interesting trends.

Check it out here: https://t.co/H2tnM4Uuxf#darkweb #hackers #cybersecurity #privacy #cybersecuritytips

— Privacy Affairs (@Privacy_Affairs) April 23, 2023

Criminelen passen ook hun prijzen aan – naar beneden

Ook blijkt dat logingegevens voor een rekening bij een Europese bank een stuk duurder zijn om te ‘kopen’ dan een account bij een Amerikaanse bank. Zo betaal je voor gegevens die werken voor een ING- of HSBC-rekening respectievelijk 4.255 USD en 4.200 USD, maar een account voor een rekening bij J.P. Morgan Chase of Citigroup heb je al voor 500 USD of 200 USD.

De inflatie was voor criminelen natuurlijk ook hoog, en wetshandhavers zijn nog altijd bezig om het hackers zo moeilijk mogelijk te maken. Het ligt dus voor de hand dat ook criminelen de prijzen voor hun werk hebben verhoogd. Echter is het tegenovergestelde gebeurd, veel prijzen buiten de crypto-sector zijn namelijk gedaald.

Zo zou je in het eerste kwartaal van 2023 voor 3.000 euro een illegaal Nederlands paspoort aanschaffen, 800 euro minder dan een jaar geleden. Netflix is het afgelopen jaar ook duurder geworden, maar gehackte accounts niet. Een jaarlijks account kost via hackers maar 20 euro, terwijl dit vorig jaar nog 25 euro was.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.