De Haagse kunstacademiestudent Stijn van Schaik (21) heeft zijn ziel als digitaal kunstwerk te koop gezet. Hij heeft dit gedaan om licht te schijnen op de mogelijkheden van cryptocurrency. De ziel staat nu te koop op OpenSea, een marktplaats voor NFT’s. De nieuwe eigenaar kan vervolgens de ziel gebruiken, doorverkopen of bewaren, zoals in het bijbehorende contract staat omschreven.

Een NFT (of Non-Fungible Token) is een uniek digitaal object. Slechts één persoon kan een NFT bezitten, tenzij de NFT wordt doorverkocht. Momenteel worden NFT’s voornamelijk gebruikt om eigendom van afbeeldingen of in-game items te vertegenwoordigen. Er zit echter meer potentie in de technologie. Zo kunnen er tickets worden verkocht als NFT, waardoor een ticket beter kan worden gecontroleerd op authenticiteit en aan bepaalde regels moet voldoen. Een ticket zou bijvoorbeeld niet meer dan 20% boven de oorspronkelijke prijs kunnen kosten.

Om deze potentie aan te kaarten heeft de Advertising student Stijn van Schaik zijn ziel geüpload als NFT. Zijn ziel staat te koop voor 0,1 ethereum (op het moment van schrijven is een ethereum $2.736 waard). Hij hoopt ook mensen te bereiken die nog weinig van NFT’s of cryptocurrency weten, om ze wat te kunnen leren over de technologie. Zo creëert hij een moderne variant van het klassieke verhaal over mensen die hun ziel verkopen.

De ziel is gemint (het maken van een NFT op een blockchain) op Polygon. Polygon is een protocol dat kan communiceren met de Ethereum blockchain. Je kan de ziel kopen op de NFT-marktplaats ‘OpenSea’. OpenSea is de meest populaire plek om NFT’s te verhandelen.

Op Stijn zijn website staat een contract waarin staat waar de koper aan moet voldoen om de ziel te kunnen kopen en wat deze persoon er vervolgens mee mag doen. Zo staat er in sectie IV, artikel A:

Example uses of the Soul which would be permitted under these terms include (but are not limited to): . . . Sacrificing or offering said Soul, in whole or in part, to any deity or spiritual entity

De eerste belangstellenden hebben zich inmiddels bij de student gemeld.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.