Sinds de geboorte van het Bitcoin (BTC) netwerk in 2009, ondervindt het project kritiek. Een van de bekende critici is de Nobelprijswinnaar van economie Paul Krugman. Maar liefst 12 jaar geleden uitte Krugman zijn kritiek op het project, dat toentertijd met een prijs van ongeveer $7 per bitcoin voor een prikkie te koop was. 

Kritiek op BTC

In de tijd dat de Krugman zijn artikel publiceerde waren er slechts een handjevol technologie fanaten. Slechts een half jaar eerder vond de befaamde Bitcoin Pizza dag plaat waarin met twee pizza’s werden gekocht voor 10.000 BTC. 

Het project had al een relatief grote groei doorgemaakt. Dat was dan ook voor Krugman de reden om het koersverloop van de digitale munt te bestempelen als een zeepbel, op het punt om te barsten. Volgens de econoom vervult bitcoin niet de primaire functie van een monetair systeem: het bevorderen van transacties en economische verrijking. De vastgestelde hoeveelheid van 21 miljoen BTC leidt volgens Krugman tot deflatie, wat het opsparen van de munteenheid stimuleert, maar de daadwerkelijke transactiewaarde vermindert.

De toekomst van bitcoin

Ondertussen heeft bitcoin zijn waarde wel bewezen. Hoewel we ons niet in een bullish marktsentiment begeven, is de BTC koers nog altijd vele malen hoger. Met op het moment van schrijven een koers van $25.800 is de digitale munt een stijging van 360.000% ondergaan, wat onder andere te danken is aan de toenemende betrokkenheid van institutionele beleggers. 

Na zo’n exponentiële groei rest de vraag of we nog veel hogere prijzen gaan zien. Terwijl bitcoin steeds meer de financiële wereld domineert, blijft de toekomst ervan verdeeld. Crypto bulls zien de digitale munt als het ‘goud van de 21e eeuw’ waarin toekomstige prijsvoorspellingen uiteenlopen van tonnen tot miljoenen per bitcoin. Anderen wijzen naar de milieuvriendelijke praktijken die bij het minen van de digitale munt komen kijken, volatiele prijsverloop en beperkte regulatie. Wie er gelijk heeft en wat de koers precies gaat doen zal de toekomst moeten bepalen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.