De Amerikaanse Securities and Exchange Commission (SEC) is nog altijd verwikkeld in een rechtszaak met Ripple (XRP), zoals je vaker in het ripple nieuws kan lezen. De toezichthouder wordt zo nu en dan beschuldigd van het selectief toepassen van wet- en regelgeving op crypto-projecten. En uit onlangs gepubliceerde e-mails blijkt dat deze beschuldigingen wel eens serieus kunnen zijn. Er lijkt namelijk spraken te zijn van belangenverstrengeling.

Uitgelekte e-mails goed voor Ripple rechtszaak?

Empower Oversight, een onderzoeks- en klokkenluidersorganisatie, publiceerde vrijdag 200 SEC-documenten. Dit komt bovenop de 1000 al eerder gepubliceerde documenten afkomstig van de toezichthouder. In deze documenten zijn wat sappige details te vinden, en dan met name in de e-mails.

Zo zou de voormalig SEC-official William Hinman een direct financieel belang hebben gehad in Simpson Thacher, zijn oude advocatenkantoor. De SEC waarschuwde hem in een e-mail af te zien van zaken waarmee ook Simpson Thacher in aanraking komt. Hinman werd ook aangeraden om geen contact te zoeken met zijn oude advocatenkantoor als daar geen reden voor is.

Toch ontmoette Hinman een van de partners bij het advocatenkantoor op meerdere gelegenheden. Het zou gaan om drie ontmoetingen nadat de SEC de waarschuwing had gegeven. Daarnaast zou hij ook een medeoprichter en vroege investeerder in Ethereum (ETH) hebben ontmoet vlak voor Hinman’s speech in 2018 waarin hij vaststelde dat Ethereum geen effect is.

Verdere belangenverstrengelingen bij de SEC

En dat is precies waar de XRP rechtszaak om draait; is de cryptocurrency een effect of niet? Zo ja, dan zou Ripple de wet hebben overtreden en zal het waarschijnlijk miljarden aan boetes moeten betalen. Bovendien is het waarschijnlijk dat dit het einde is van het bedrijf in de Verenigde Staten.

Het feit dat Hinman vaststelde dat ethereum geen effect is, is opvallend. Het eerder genoemde advocatenkantoor Simpson Thacher was namelijk lid van de Enterprise Ethereum Alliance, een groep die zich inzet voor de promotie van Ethereum voor zakelijk gebruik.

Kortom, deze documenten kunnen wel eens een interessante rol gaan spelen in de Ripple rechtszaak. Empower Oversight stelt dat “de recente documenten meer vragen oproepen dan dat ze antwoorden geven.” De organisatie zal de SEC verder onder druk zetten om meer duidelijkheid te verschaffen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.