Gisteren werd het land in rep en roer geschopt door een gijzeling in een Apple Store in Amsterdam. Een 27-jarige man was in het bezit van een vuurwapen en gijzelde enkele uren een klant die in de winkel aanwezig was. Uiteindelijk wist de politie de situatie onschadelijk te maken. Naar de motieven van de dader wordt nog onderzoek gedaan, maar al snel kwam naar buiten wat de eisen van de gijzelnemer waren: Hij eiste zeker $200 miljoen in de vorm van cryptocurrencies, zo meldt onder meer de NOS. Daarnaast zou de dader in complottheorieën geloven.

‘$200 miljoen aan cryptovaluta’

De dader zocht op een gegeven moment zelf contact met de autoriteiten via de telefoon, zo meldt de politie. In een telefoongesprek maakte hij duidelijk dat hij $200 miljoen aan cryptovaluta eiste. Mochten zijn eisen niet worden ingewilligd, dan zou hij zichzelf en iedereen die aanwezig was in het pand, opblazen.

“Veel bezoekers van de winkel en de omliggende winkels konden vrijwel direct het pand verlaten. Binnen nam de verdachte meteen een persoon in gijzeling. Hij nam zelf telefonisch contact op met de politie en eiste 200 miljoen aan cryptovaluta en een vrijgeleide uit het pand. De verdachte had de gijzelaar continu onder schot en hij dreigde zichzelf ook op te blazen.”

Uiteindelijk kwam de dreigende situatie ten einde toen de gijzelaar wist te ontsnappen. Vervolgens rende de gijzelnemer achter hem aan en werd hij op een indrukwekkende manier uitgeschakeld door een auto van de politie. (Let op: onderstaande video kan als schokkend ervaren worden).

Clearly Amsterdam isn’t only a city of bicycles. This is how Dutch police last night stopped an armed hostage taker in Amsterdam after the man tried to recapture his hostage who moments earlier managed to escape.pic.twitter.com/BntCfQBsU3

— Harald Doornbos (@HaraldDoornbos) February 23, 2022

Volgens verschillende bronnen gelooft de dader in complottheorieën waarin Apple een rol speelt. De man zou al langere tijd bezig zijn met het uitstippelen van een actie tegen Apple.

Crypto criminaliteit

Het is aan de ene kant opmerkelijk dat de gijzelnemer zijn losgeld eiste in de vorm van cryptocurrencies, maar helaas zien we vandaag de dag steeds vaker dat criminelen hun heil zoeken binnen de wereld van crypto.

Of het komt doordat criminelen denken dat cryptovaluta niet te traceren zijn door de overheid, hetgeen ze wel degelijk zijn, of dat het simpelweg een stuk gemakkelijk is om transacties te doen is niet duidelijk. De gijzeling in Amsterdam is in ieder geval slechts het laatste voorbeeld van een dergelijke ‘crypto criminelen’.

Dat wil niet zeggen dat de crypto industrie bij uitstek gemaakt is om de malafide praktijken van criminelen te ondersteunen. Volgens de Verenigde Naties is het totale bedrag dat wordt witgewassen binnen de crypto industrie nog altijd bijna verwaarloosbaar in vergelijking met de wereld van traditionele fiat valuta.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.