Sinds de invasie van Oekraine door buurland Rusland staat de wereld op zijn kop. De reactie vanuit het Westen op de oorlog was heftig. Er werd een gigantisch sanctie-pakket gestort op de Russische elite en de Russische economie werd op grote schaal aan banden gelegd. De vrees was dat Russen in grote getalen onder deze sancties uit zouden kunnen komen door gebruik te maken van de crypto industrie. Volgens mede-oprichter van het crypto-onderzoeksbureau Chainalysis, Jonathan Levin, lijkt hier echter helemaal geen sprake van.

Crypto en sancties

In een interview met Bloomberg Technology liet Levin onder meer weten hij hij en zijn bedrijf tools hebben ontwikkeld die bedrijven kunnen helpen bij het naleven van Westerse sancties jegens Rusland. Het opsporen van manieren waarop sancties omzeild kunnen worden binnen de crypto industrie is voor veel crypto bedrijven vandaag de dag uiteraard enorm van belang.

“We kijken naar alle in- en uitstappunten van de Russische economie in cryptocurrencies en volgen veranderingen in liquiditeit en veranderingen in volumes van verschillende patronen van transacties om echt te begrijpen of er een systemische verandering is geweest in de manier waarop mensen cryptocurrency gebruiken in Rusland en mogelijk sancties ontduiken.”

Westerse overheden en regulatoren vreesden hier voor. Om die reden werd onder meer een oproep gedaan aan crypto exchanges zoals Coinbase en Kraken om Russische gebruikers van hun handelsplatformen te weren. Chainalysis heeft de mogelijkheid dat cryptocurrencies worden gebruikt door Russen stevig onder de loep heeft genomen en hun conclusie is duidelijk: Er is geen substantieel bewijs dat Rusland de crypto industrie gebruikt om onder Westerse sancties uit te komen. 

“Tot nu toe zien we geen systematisch gebruik van cryptocurrency om sancties te omzeilen, waar mensen zich in het begin zorgen over maakten.”

Crypto regulatie

Daarnaast geeft Levin aan dat de situatie in Oekraine en de daaropvolgende sancties hebben aangetoond dat de crypto industrie prima in staat is om te voldoen aan de eisen van overheden wat betreft het naleven van sancties. Volgens Levin onderstreept dit de legitimiteit en het nut van de crypto industrie voor regulatoren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.