Cryptocurrencies zijn er niet alleen om in te investeren. De naam zegt het al, in theorie zijn het namelijk valuta. Je kunt er dus ook mee betalen, en dat is exact wat FTX en Visa van plan zijn. Deze twee partijen rollen nu samen in 40 landen crypto-betalingen uit.

Crypto-betalingen in 40 extra landen

Dat schrijft FTX in een persbericht. De dienst wordt uitgerold in zo’n 40 landen, waarmee consumenten hun in euro’s en dollars genomineerde betalingen kunnen voltooien met cryptovaluta. Je betaalt dus in crypto, maar de waarde van je betaling zal ongetwijfeld in fiat-valuta genomineerd zijn. Je maakt dus alleen gebruik van de technologie, de flink fluctuerende waarde van crypto-activa zal dus geen invloed hebben op de prijs van wat je koopt.

De dienst was vorig jaar al onthuld, maar tot nu toe konden alleen klanten in de Verenigde Staten ermee overweg. Nu brengen Visa en FTX deze naar 40 extra landen wereldwijd. Om welke landen het precies gaat is niet bekend, maar FTX schrijft dat de nadruk ligt op Zuid-Amerika, Europa en Azië.

Met crypto betalen niet illegaal?

Het is een opvallende zet. Nog steeds zijn veel overheden niet blij met betalingen die voldaan worden in crypto-activa, dit omzeilt in principe fiat-valuta. De inflatie heeft vorige maand opnieuw een record bereikt in veel landen. Zo is deze in Nederland naar maar liefst 17% gegaan – een record in de geschiedenis van de huidige meetmethode van het Centraal Bureau van de Statistiek. Beleidsmakers zullen dus als prioriteit hebben om te voorkomen dat fiat-valuta niet worden omzeild.

Ondanks dit reageren overheden wisselend op het moment. Rusland kondigde eerst aan crypto-betalingen te verbieden, maar niet veel later maakte het deze juist legaal. Ook in Iran zijn ze nu gelegaliseerd, alhoewel het zowel voor Iran als Rusland gaat om internationale betalingen. Ondertussen ziet Christine Lagarde van de Europese Centrale Bank (ECB) juist risico’s in crypto, omdat het de effectiviteit van de centrale bank kan verminderen.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.