De afgelopen tijd lijkt een omslag plaats te vinden in de crypto-wereld, maar toch moeten we als investeerders in het achterhoofd houden dat we onszelf vaak in een echoput bevinden. Weliswaar zijn nu zelfs politici steeds vaker positief over cryptocurrencies, maar tegelijkertijd begint een klein groepje mensen een iets andere mening te verkondigen. Zo ook de CEO van FTX, Sam Bankman-Fried.

Yield farming is fraude

De topman van de grote Amerikaanse exchange beschreef in de Bloomberg-podcast Odd Lots hoe yield farming precies werkt. Het was niet bepaald het verhaal dat je van de gemiddelde exchange-CEO zou horen. Hij illustreerde het met een mooi voorbeeld.

Token X is afkomstig uit een doos die niets doet en heeft als doel om de wereld te veranderen. Na 38 dagen of zo moet Token X banken vervangen. Als je een token in de doos stopt is het een IOU (iets waar je een claim op hebt). Dat is ‘s werelds domste ETF (Exchange Traded Fund). Alles wat mensen in de doos stoppen is te gebruiken voor ‘governance’. Token X wordt dan gratis uitgedeeld aan iedereen die de doos gebruikt. Zodra iemand bijvoorbeeld 20 miljoen dollar in de doos stopt, is de doos opeens waardevol en stopt iedereen er geld in.”

Kanttekeningen en onduidelijkheid

Het is een bijzondere discussie, en niet alleen omdat het van de CEO van één van de grootste crypto-exchanges komt. Wat Decentralized Finance (DeFi) doet is eigenlijk exact wat elke bank óók doet. Het is alleen bijna volledig abstract. DeFi maakt leningen en andere financiële contracten mogelijk, en dat doen banken ook. Volgens die beredenering is elke bank dus een onderdeel van een Ponzifraude. Banken geven vaak dividend uit, wat je bij DeFi zou kunnen zien als de yield. Daarnaast kan de prijs van een bankaandeel stijgen, net zoals de prijs van een token van een DeFi-protocol.

Later in de podcast zegt hij dat de waarde van een token gebaseerd zou kunnen zijn op cashflow of op het gebruiksdoel van een token. Net zoals een bank dus. Een bank heeft ook cashflow en op basis daarvan een prijs van een aandeel en eventueel dividend.

Toch valt er wel wat voor te zeggen. Het zou ook kunnen dat het zó slecht wordt begrepen dat we zelf gewoon niet goed weten hoe we het moeten definiëren.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.