De crypto gemeenschap is nog aan het bijkomen van de ondergang van het Terra (LUNA) netwerk en de oprichter van Terra, Do Kwon, krijgt de laatste paar dagen een reusachtige hoeveelheid kritiek over zich. Hij wordt zelfs beschuldigd van het organiseren van een Ponzi scheme. De CEO van de Amerikaanse exchange FTX, Sam Bankman-Fried, ging op Twitter tegen sommige van deze beschuldigingen in.

FTX CEO schiet te hulp

De laatste paar dagen wordt de ondergang van Terra ook vergeleken met een van de meest opmerkelijke fraude verhalen van de afgelopen 20 jaar. Coindesk stelde dat Do Kwon te vergelijken is met Elizabeth Holmes. Holmes werd in 2014 door de rechtbank veroordeeld voor grootschalige fraude en was de beruchte CEO van Theranos.

Volgens Bankman-Fried gaat deze vergelijking echter niet op. Hij stelt dat er inderdaad grote fouten zijn gemaakt door Do Kwon, maar dat dit niet per se betekent dat hij frauduleus of zelfs crimineel heeft gehandeld. Sterker nog, Do Kwon is eigenlijk altijd eerlijk geweest over de wijze waarop het Terra netwerk en de bijbehorende UST stablecoin werkten.

1) Not all bad things are the same bad thing

— SBF (@SBF_FTX) May 14, 2022

Volgens de FTX CEO betekent het feit dat veel mensen plotseling veel geld zijn verloren niet automatisch dat het hier ging om een Ponzi scheme. Wel stelt hij dat het eigenlijk al wel langer bekend was dat LUNA niet per se een goede investering zou zijn.

“De meeste slechte investeringen zijn geen Ponzi schema’s. Sommige zijn fraude, sommige zijn pech, en sommige zitten er ergens tussenin,”

7) But he didn’t claim that UST was backed 1:1 by USD. He claimed, accurately, that it was backed by a bunch of volatile assets. It was very publicly clear that those assets might go down, and the rest followed.

Again–I don’t want to condone the behavior.

But it’s different.

— SBF (@SBF_FTX) May 14, 2022

Binance CEO

De CEO van de grootste crypto exchange ter wereld Binance, Changpeng Zhao (CZ), heeft inmiddels ook al gereageerd op het Terra debacle. Volgens CZ is het nieuwe reddingsplan voor Terra niets meer dan “wensdenken”. Hij bekritiseert op Twitter de bekendgemaakte plannen van Do Kwon stevig.

Het Nederlandse handelsplatform Bitvavo besloot eerder de handel in LUNA stil te leggen en LUNA bezitters tegemoet te komen. Inmiddels is de handel in LUNA weer hervat op Bitvavo.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.