Het nieuws dat Rusland Oekraïne is binnengevallen valt vanzelfsprekend zwaar op de markten. Cryptocurrency koersen dalen hard met ook bitcoin (BTC) diep in het rood. Maar waarom daalt BTC eigenlijk? De CEO van crypto exchange FTX laat in een reeks tweets weten hoe hij erover denkt.

FTX CEO: ‘Oorlog is slecht voor alle activa’

De CEO, Sam Bankman-Fried, begint zijn reeks tweets met te stellen dat uiteindelijk prijzen niets uitmaken in tijden van oorlog: “Fuck al dit prijsgedoe, ga naar buiten en doe iets goeds voor iemand.” Toch werpt hij een blik op de huidige situatie om te duiden waarom bitcoin eigenlijk daalt.

Zo valt het op dat terwijl de traditionele S&P 500 4% daalt, bitcoin 8% in het rood staat. “Het is logisch dat aandelen in de min staan. Oorlog is over het algemeen slecht.” Bankman-Fried voegt hieraan toe dat “de wereld slechter wordt, mensen hebben minder geld vrij om te investeren.”

Andere kant van het verhaal

Tegelijk zou er voor bitcoin ook een positieve kant aan de situatie kunnen zitten. Oorlog in het oosten van Europa zorgt namelijk voor instabiliteit wat ervoor kan zorgen dat burgers in die regio naar alternatieven gaan zoeken. “Als jij in Oekraïne zou zitten, wie zou je nu vertrouwen met je geld?”

5) On the other hand, this is likely destabilizing for Eastern European currencies.

And, more generally, for Eastern European financial systems.

Which means they might be looking to alternatives.

If you were in Ukraine right now, where would you trust your money? pic.twitter.com/eRiaPeoiDr

— SBF (@SBF_FTX) February 24, 2022

Reden van bitcoin daling: 2 verschillende soorten investeerders

De CEO van FTX stelt echter vast dat bitcoin op dit moment daalt. Volgens hem komt dat omdat er twee soorten investeerders zijn: de fundamentele investeerders en volgers van algoritmen. Eerstgenoemde kijken naar de huidige situatie en zijn onzeker terwijl laatstgenoemde naar de historische data kijken en op basis daarvan een beslissing maken.

En die data laat zien dat bitcoin en traditionele activa een zeer grote correlatie lieten zien. “En dus kijken de algoritmen naar de gegevens en beslissen op basis daarvan dat BTC voor 80% gecorreleerd moet zijn met de S&P500, met een bèta van 4 (d.w.z. als S&P500 1% beweegt, beweegt BTC 4%).” Bankman-Fried voegt hieraan toe:

“Fundamentele beleggers zijn neutraal, maar algoritmische beleggers zien de S&P500 met 4% dalen en verwachten dus dat BTC 4*4% = 16% zal dalen op basis van historische studies. […] Er is een push en een pull, waarbij fundamentele beleggers kopen en algoritmische beleggers verkopen; netto eindigt BTC halverwege, een daling van 8% op de dag.”

Ook BTC liquiditeit kan een rol spelen

De CEO laat vervolgens weten dat bovenstaande factoren wellicht niet per se voor de huidige daling zorgen. Zo kan ook liquiditeit een rol spelen: “Misschien is het liquiditeit. Als je risicomijdend bent, verkoop je misschien wat je nu hebt, want wie weet wat er gebeurt,” maar, voegt Bankman-Fried toe, “de markten zijn op dit moment illiquide – wie koopt nu volatiele activa?”

Hoe dan ook is het een nieuwe situatie waarin de crypto-industrie nog nooit heeft gezeten. Het blijft dus voor iedereen onzeker wat het effect op de langere termijn zal zijn. “Doe iets aardigs voor iemand. De wereld kan het nu gebruiken,” sluit de CEO van FTX zijn twitterreeks af.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.