Sam Bankman-Fried, de CEO van cryptocurrency exchange FTX, heeft de afgelopen tijd veel gedurfde opmerkingen gemaakt. Zo vergeleek hij yield farming en decentralized finance (DeFi) met frauduleuze Ponzi-investeringen. Hij nam het onlangs ook op voor de oprichter van het Terra (LUNA) ecosysteem, waar de geklapte terraUSD (UST) stablecoin uit is ontstaan. Nu zegt hij dat betalingen met bitcoin (BTC) geen toekomst hebben.

Bitcoin heeft een hoog verbruik, schaalt niet goed

Dat schrijft Financial Times, die met de topman gesproken heeft. Bitcoin kan volgens de Chief Executive Officer het wereldwijde betalingsverkeer niet hervormen. Dat komt doordat het energieverbruik van bitcoin te hoog ligt: “Het is geen betalingsnetwerk en het schaalt niet goed,” verklaarde hij.

Doordat het Bitcoin netwerk draait op een  Proof-of-Work (PoW) protocol, liggen het energieverbruik relatief hoog en zorgt het voor relatief hoge transactiekosten. Als meer en meer gebruikers een netwerk gebruiken dat niet sterk schaalt, dan resulteert dat in verloop van tijd in hogere kosten. Momenteel zou het gehele Bitcoin-netwerk evenveel verbruiken als een land als Noorwegen of Argentinië, al is dat afhankelijk van hoe je meet.

Is Proof-of-Stake de oplossing?

Bankman-Fried denkt dat Proof-of-Stake (PoS) de oplossing is. PoS is efficiënter doordat het staking van tokens gebruikt voor het verwerken van transacties. De Ethereum (ETH) gemeenschap werkt al hard aan een overstap van PoW naar PoS. “We moeten voorkomen dat we Bitcoins huidige system zo hard opschalen dat we 100 keer zoveel uitgeven aan mining,” vertelde ‘SBF’ aan de Financial Times.

Meerdere groepen zijn van mening dat Bitcoin ook een dergelijke overstap moet maken. Zo hebben Ripple en Greenpeace al verkondigd dat het Bitcoin-netwerk over moet stappen op Proof-of-Stake. De Europese Unie wilde bijna bitcoin-mining volledig verbieden, wat vermoedelijk sowieso had geleid tot een omslag voor Bitcoin. Inmiddels is een dergelijk verbod zowel in de Europese Unie als Noorwegen en New York weer van tafel geveegd.

De FTX topman benadrukt dat hij niet denkt dat Bitcoin compleet de prullenbak in kan. Bitcoin heeft namelijk alsnog een rol als een activa, als commodity en als oppotmiddel.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.