Finland gaat in beslag genomen bitcoins (BTC) doneren aan Oekraïne. Dat schrijft het Finse krant Helsingin Sanomat. Op de bitcoins in kwestie werd beslag gelegd door de douane en deze worden nu dus voor een goed doel ingezet.

73 miljoen euro aan bitcoin

De bitcoins werden onder andere geconfisqueerd tijdens drugsinvallen en andere criminele zaken. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de bitcoins rechtstreeks de staatskas in zouden gaan, maar nu krijgen ze dus toch een andere bestemming.

De Finse douane zou tot 73 miljoen aan bitcoins in bezit hebben. De beslissing hoeveel van die bitcoins uiteindelijk naar Oekraïne gaan is echter nog niet genomen. Wel is duidelijk dat de BTC niet direct zullen worden verstuurd, ze zullen verkocht worden, en de opbrengsten daaruit worden vervolgens aan Oekraïne gedoneerd.

Waarom niet direct bitcoin versturen?

De Finse overheid heeft overwogen om de bitcoins direct te doneren. Zo accepteren Unicef en de Hoge commissaris voor de Vluchtelingen, een organisatie van de Verenigde Naties, crypto donaties. Maar uiteindelijk is besloten dit niet te doen.

Zo zou het er aan de buitenkant slecht uitzien voor Finland, zo schrijft Helsingin Sanomat:

“Cryptocurrencies liggen nog altijd gevoelig, omdat ze mogelijk verband kunnen worden gebracht met misdaad, en het zou voor Finland moeilijk zijn om te controleren dat de bitcoins die het doneert niet in criminele activiteiten terechtkomen.”

Ook ligt het juridisch gezien ingewikkeld. Zo is het de algemene regel dat de douane inbeslaggenomen goederen altijd eerst verkoopt en dan teruggeeft aan de staat. De voorkeur gaat dan ook uit naar het doneren van geld aan organisaties, die er vervolgens hulpgoederen mee aanschaffen.

Mocht het land ervoor kiezen alle bitcoins ter waarde van 73 miljoen in te zetten ter ondersteuning van Oekraïne, dan zou dit een flinke toename van steungeld zijn. In februari kende Finland namelijk nog 14 miljoen euro aan steun toe.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.