Square Enix, de grote Japanse computerspeluitgever bekend van de Final Fantasy reeks, kondigde deze week aan dat het bedrijf enkele dochterondernemingen samen met meerdere intellectuele eigendomsrechten gaat verkopen.

SQUARE ENIX HOLDINGS CO., LTD. enters into an agreement with Embracer Group for the acquisition of Crystal Dynamics, Eidos-Montréal, Square Enix Montréal, and IP.

Press Release: https://t.co/ooOYacp4PW pic.twitter.com/2PmQE967gk

— Square Enix (@SquareEnix) May 2, 2022

Het gaat dan om de dochterondernemingen Crystal Dynamics en Eidos. Zij worden verkocht samen met grote namen als Deus Ex, Thief, Legacy of Kain en Tomb Raider. De bedrijven en namen worden gezamenlijk verkocht aan het Zweedse Embracer Group voor maar liefst $300 miljoen. De verwachting is dat de deal na de zomer rond zal zijn

Square Enix maakte tevens bekend dat maar liefst 88 miljoen stuks uit de Tomb Raider franchise zijn verkocht sinds het eerste spel in 1996 werd uitgebracht. Onder Square zelf werden maar liefst 38 miljoen stuks verkocht van de nieuwste reeks Tomb Raider spellen sinds 2013. Toch ziet de gaming uitgever dit als een flop. Mensen speculeren dat Square mogelijk te hoge verwachtingen had, aangezien enorme aantallen alsnog zijn verkocht.

Blockchain, NFT en metaverse

De andere reden voor de verkoop is dat Square zich in de toekomst meer wil gaan richten op gaming met blockchain-technologie, de metaverse en non-fungible tokens (NFT).

“De transactie zal het bedrijf helpen zich aan te passen aan de veranderingen die gaande zijn in de wereldwijde zakelijke omgeving door een efficiëntere toewijzing van middelen tot stand te brengen. De transactie maakt de lancering van nieuwe bedrijven mogelijk door vooruitgang te boeken met investeringen op gebieden als blockchain, AI en de cloud.”

Aldus het persbericht. Dat komt overeen met wat de CEO van Square vorig jaar al aangaf. De laatste tijd kondigen steeds meer grote computerspelmakers aan dat zij gebruik gaan maken van blockchain en NFT’s. Zo was vandaag nog op Crypto Insiders te lezen dat voormalig Nintendo CEO Reggie Fils-Aimé ook sterk in blockchain gelooft.

De gaming community lijkt echter minder blij te zijn met deze ontwikkelingen. Zij vrezen dat deze technologie misbruikt wordt om nog meer geld van klanten af te troggelen. Daar staan veel van deze bedrijven al bekend om.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.