Cryptocurrencies en blockchain zijn technieken die de wereld voorgoed zullen veranderen. Maar dat was het internet ten tijde van de DotCom-bubbel ook. Hoe de komende jaren zullen verlopen zal alleen de tijd uit kunnen wijzen. Maar we kunnen wel afgaan op wat invloedrijke mensen zeggen. Ditmaal is een gouverneur van de Amerikaanse centrale bank aan de beurt.

Federal Reserve-gouverneur Christopher Waller sprak tijdens een online discussie met ‘CB and DC’, een soort forum dat is opgericht door een aantal centrale banken en universiteiten. Onder andere de Bank of Canada en de BIS (Bank for International Settlements) Waller zit in de directie van de Federal Reserve en heeft daardoor een zeg over wat er gebeurt met het monetaire beleid in de VS. Opvallend genoeg noemde hij blockchain-technologie ‘enorm overgewaardeerd.’

CBDC oplossing op zoek naar een probleem

Hij is niet alleen sceptisch rondom cryptocurrencies, hij is zelfs kritisch op de onderzoekspapers omtrent CBDC’s van de Federal Reserve zelf. Hij noemt de onderzoeken ‘infomercials.’ Ze voegen volgens hem weinig toe omdat de onderzoeken uitgebreid alle ‘toeters en bellen’ noemen om consumenten af te leiden van de vraag of ze het in de praktijk wel nodig hebben.

Ook benadrukt hij dat de Federal Reserve historisch gezien een rol op de achtergrond had in markten. Hij betwijfelt of er een reden zal zijn voor centrale banken om Central Banks Digital Currencies (CBDC’s) uit te rollen. “Welk probleem in financiële markten zou leiden tot het vervangen van een 100 jaar oud systeem door een retail-CBDC?” vroeg hij zich af. Hij vindt het dus eerder een oplossing die op zoek is naar een probleem.

Concurrentie vanuit stablecoins

Gary Gorton, professor van Finance aan de Universiteit van Yale, heeft een ander perspectief. Elke overheid op aarde heeft een monopolie over het creëren van geld, vanwege financiële stabiliteit. Er was weinig reden om daarover na te denken, maar stablecoins kunnen volgens de professor een probleem vormen als ze blijven groeien en geld van de centrale bank wegconcurreren. Geldmarkten worden volgens Gorton nu al beïnvloed.

Ook interessant is dat er onderscheid wordt gemaakt tussen een ‘retail-CBDC’ en een tweede vorm, die over het algemeen ‘wholesale-CBDC’ wordt genoemd. Dit kan slaan op kleine verschillen die kunnen bestaan tussen bijvoorbeeld geld dat we in een supermarkt kunnen gebruiken en geld dat zich in geldmarktfondsen bevindt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.