In een onverwachtse wending kondigden vanochtend Anton Nell, ontwikkelaar voor Fantom (FTM), en Andre Cronje, oprichter van decentralized finance (DeFi) projecten als Yearn Finance (YFI), aan dat zij stoppen met DeFi en zelfs de cryptocurrency sector in het algemeen.

Nell meldt via Twitter dat maar liefst 25 apps en diensten op 3 april beëindigd worden. Het gaat om onder andere de volgende crypto-projecten: Yearn Finance (YFI), Keep3r (KP3R), Multichain (MULTI), Chainlist (CLIST), Solidly (SOLID) en Bribe.crv.

Most notiblyhttps://t.co/SJhS8JI2fT (use https://t.co/dIf7HllUKH)https://t.co/XY0GDeJy9T (use https://t.co/uUK45iz2fx)https://t.co/KYFr6KkGZb (use https://t.co/Z3EldYg0wj)https://t.co/J813DMXTdb (lots of people replacing it)https://t.co/wOnlLnBztJhttps://t.co/WOipmCRr9o
2/3

— Anton Nell (@AntonNellCrypto) March 6, 2022

“In tegenstelling tot eerdere “bouwen in defi zuigt” woede uitbarstingen, is dit geen reflexmatige reactie op de haat die wordt ontvangen door het uitbrengen van een project, maar een beslissing die al een tijdje aan de gang is. Bedankt aan iedereen die ons de afgelopen jaren heeft gesteund.”

Aldus Knell. In eerste instantie werd getwijfeld over de echtheid van het bericht, aangezien Cronje geen Twitteraccount meer heeft. Journalist Colin Wu meldt echter dat Cronje het nieuws heeft bevestigd via LinkedIn.

De woedeaanvallen waar Knell naar refereert, kennen we van Cronje. Hij dreigde al vaker op te stappen toen het fout liep met een aantal van zijn DeFi projecten. Cronje had namelijk een paar keer DeFi projecten gelanceerd met de waarschuwing dat ze nog niet af zijn. Desondanks stopten mensen er veel geld in dat vervolgens werd gestolen toen kwetsbaarheden door hackers werden misbruikt.

Grote schade Fantom en co het gevolg?

Toch roept de gemeenschap dat “terminated” wellicht een misleidende term is. Niet alle projecten worden namelijk stilgelegd.

Om verdere schade in te perken hebben een aantal projecten al aangekondigd dat Cronje niet de enige ontwikkelaar was die aan deze crypto werkte. De Fantom Foundation meldt dat meer dan 40 mensen aan het Fantom platform werken. Ook ‘Banteg’ van Yearn Finance zegt dat alsnog 50 ontwikkelaars actief zijn.

Dat geldt echter wellicht niet voor alle projecten. Sommige apps, zoals Bribe.crv, hebben nu een welkomstbericht op de website waarin staat dat de dienst op 3 april stop wordt gezet. Ook lijkt de schadebeperking maar enigszins te werken; de koersen van veel van deze crypto ontvingen zware klappen vanochtend.

Zo staat YFI 11% in de min, FTM 16%, KP3R 27%, MULTI 19%, CLIST 7%, en SOLID maar liefst 70%. Solidly lanceerde overigens nog geen week geleden. De flinke dalingen lijken zelfs de rest van de markt mee te trekken.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.