Veel mensen zien crypto mining als een pure verspilling van kostbare energie – zeker sinds de energieprijzen zo hard zijn gestegen. Blockchains op basis van Proof-of-Work kunnen soms net zoveel elektriciteit verbruiken als een compleet land. Maar onderzoekers hebben een oplossing gevonden in quantum computing.

Quantum computing veel beter in bitcoin mining

In een proefschrift schrijven wetenschappers van Kent’s School of Computing van de Universiteit van Kent dat crypto mining inderdaad een stuk efficiënter kan. In mei van 2022 zou Bitcoin alleen al 150 terawattuur (TWh) per jaar verbruiken, benadrukken de onderzoekers.

De oplossing legt de universiteit uit het Verenigd Koninkrijk niet bij het maken van efficiëntere ASIC-miners, en zelfs niet bij het ontwerpen van blockchains die een veel efficiënter consensusmechanisme gebruiken. In plaats daarvan doen zij een beroep op ‘quantum computing’.

Quantum computers maken gebruik van de regels van de quantum mechanica, wat een totaal andere tak van sport is binnen de natuurkunde. Quantumdeeltjes gaan zelfs regelrecht tegen de reguliere natuurwetten in en kunnen bijvoorbeeld op twee plaatsen tegelijk zijn.

Met quantumcomputers kun je in theorie met gemak de versleuteling van ‘gewone’ blockchains verbreken. Daarnaast kun je het werk van normale computers vele malen sneller doen. Dit zou het energieverbruik van bitcoin (BTC) kunnen verlagen met 126,7 TWh, wat ongeveer gelijk staat aan het hele energieverbruik van Zweden in 2020.

Eén van de uitdagingen met bestaande quantumcomputers is dat ze niet erg precies zijn. Maar ASIC-miners zijn dat ook niet, Proof-of-Work is immers niet zonder reden enorm energie-intensief. Maar nog steeds zijn quantumcomputers beter in het oplossen van berekeningen op Bitcoin. De gemiddelde ASIC-miner behaalt namelijk maar zijn doel in 0,000070% van de gevallen.

Bitcoin weer winstgevend voor miners

Vorig jaar hadden bitcoin miners het erg zwaar toen de prijzen hard waren gedaald terwijl de energiekosten juist bleven stijgen. Maar sinds de bankencrisis is de bitcoin koers weer flink gestegen. Miners hebben flink verdiend op de hoge transactiekosten van de afgelopen tijd, en ook zijn ze weer in staat om hun gedolven bitcoins te HODL’en.

Toch is het werk van miners ook moeilijker geworden; de moeilijkheidsgraad van het netwerk heeft namelijk voor de zoveelste keer dit jaar een nieuw record bereikt.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief.

Wekelijks financiële updates.

Neem contact op met ons.

Boek een gratis en vrijblijvend consult in.